Re: Mohu to zaúčtovat takto "natvrdo"?
Účtujete "natvrdo" takové náklady v bance? A co odpočet DPH? Také v bance?
Účtuji v ostatních závazcích na základě předaného dokladu
základ DPH 501 / 325
odpočet DPH 343 / 325
soukromý nákup 379 / 325
Uhrazení závazku v bance 325 / 221
A pokud jednatel zaplatí následně svůj dluh na bankovní účet firmy, tak účtuji 221 / 379
V bance si nedovolím o nákladech účtovat, audit by mě hnal. Maximálně bankovní poplatky a sem tam malé zaokrouhlení.
Firma není plátce, takže o DPH neúčtuji, říkám si ale logicky, proč by měl být problém účtovat o nákladech přímo v bance, když k tomu vždy přicvaknu ten daňový doklad? Mě to příjde jinak dost komplikované, jeden doklad a takovýto zápis!Může to Fú napadnout? děkuji
T.
A neptete si daňovou evidenci a účetnictví?
Co Zákon o účetnictví, § 8 ?
Jak provádíte dokladovou inventuru závazků a pohledávek k rozvahovému dni? Závazek například vznikl 29.12.2013 a úhrada byla až 2.1.2014 - kde máte v roce 2013 zaúčtovaný náklad? A jak jsou správné stavy na rozvahových účtech k 31.12.2013, když tam tento závazek chybí?
A jak budete řešit případy, kdy závazky budou odúčtovány v bance, ale nebudou k nim při zaúčtování bankovního výpisy doklady?
Takže tak nesmím?
Ještě se mi to nestalo, vždy jsem měla všechny doklady v tom stejném roce. A když nemám doklad k provedenému úkonu z výpisu z banky, tak to účtuji jako pohledávku za společníkem. Já to loni účtovala jako závazek, ale je to děsný, zvlášť, když jednatel platí všechno kartou:-((((
T.
Re: Takže tak nesmím?
Jak jsem psala, podle mého názoru by to přes účetní audit neprošlo. Moje auditorka si vždy nechala "vyjet" přehled nákladů a výnosů, které byly zaúčtované přímo v bance.
A k tomu FÚ - účetnictví přece není od toho, aby bylo jen pro kontroly z úřadů. Kdyby bylo placené kartou třeba auto - také byste doklad přišila k bankovnímu výpisu?
Re: Takže tak nesmím?
Co ten § 8 ZoÚ ? Jak budete dělat dokladovou inventuru, když nemáte zaúčtovány závazky? A to už vůbec nemluvím o tom, že "Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví správné, úplné, průkazné, srozumitelné, přehledné..." A ve Vašem případě o přehlednosti závazků nemůže být řeč. Samozřejmě je to na firmě, jak si své účetnictví povede.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.