Re: spolupracující osoba
Sepsané nic být nemusí.
převod příjmů a výdajů - viz §13 zák.o dani z příjmů
Na spolupracující osobu se pohlíží jako na "samostatného podnikatele" z hlediska povinností vůči FÚ, OSSZ a ZP.
Registrace, podávání přehledů, přiznání...(případně placení záloh na SP a zP).
Jestli jste na rodičáku - budete jako spolupr. osoba OSVČ vedlejší.
Pane Maxxi,
a to stačí když jenom do přiznání vykážu nějakou poměrnou část příjmů nebo to musí být nějak %-tuálně vypočítano a v příštím roce tak samo %...?
manžel ten můj příjem vykáže ponížením v pokladně a já přírůstkem, pro něho to bude jiný výdaj bez vlivu na zisk nebo si to může vykázat jako mzdu zaměstnance...?
mám namysli jestli si to může daňově odečíst?
Inspekce vás přistihla, jak pomáháte manželovi a nařídila vám, že se musíte stát spolupracující osobou? Nechápu proč by to dělala. Na MD snad manželovi můžete pomáhat i zadarmo, ne?
Ale OK. Spolupracující osoba napíše do daňového přiznání a do SP a ZP část příjmů a výdajů, které na ni převede manžel ze svého podnikání.
Manžel spočítá celkové příjmy a výdaje a rozhodne, kolik na vás převede (třeba 40% příjmů a 40% výdajů). Tyto částky musí on sám zapsat i do svého přiznání (odečte je). Na sociálku a ZP potom hlásí jen výsledek, který mu zbyl.
Vy vezmete převedenou část příjmů a výdajů a zapíšete je do svého přiznání a nahlásíte na sociálku a ZP.
V paragrafu 132 zákona o zaměstnanosti je uvedeno, že zaměstnanci orgánů kontroly jsou oprávněni při kontrolní činnosti vyžadovat od fyzických osob, které se zdržují na pracovišti kontrolované osoby a vykonávají pro ni práci, osvědčení totožnosti, a nejde-li o manžela nebo dítě kontrolované fyzické osoby,
Takže jsme mohla pomáhat manželovi naprosto legálně i bez smlouvy či spolupráce.
Uplatňuje manžel výdaje procentem? Pokud ano, tak té své registrace jako spolupracující osoba využijte aspoň tak, že na Vás nějaké procento příjmů a výdajů převede tak, abyste měla příjmy aspoň 48000 Kč a Vy můžete uplatnit zvýhodnění na dítě, což on při uplatňování % výdajů nemůže.
Spolupracující osoba neuplatňuje výdaje podle §7 odst. 7 ZDP.
Potom se na spolupracující osobu nevztahuje ust. § 35ca ZDP platné od 1.1.2013 - Výňatek ze Zápisu z jednání Koordinačního výboru
s Komorou daňových poradců ČR ze dne 20.2.2013
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-prispevky-kv-kdp/KV_KDP__02_13___final.pdf
Toto téma se probírá na těchto stránkách poslední dobou snad denně.
Jejda, to je mi novinka! Ale takto to zákonodárce určitě nemyslel... (analogie s výhrůžkami důchodcům, kteří vzali doslova ustanovení o odebrání slevy na poplatníka).
Určitě se najdou tací, kteří rozdělení zisku na manželku z důvodu získání slevy na dítě označí za zneužití práva...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.