Re: Účtování nového s.r.o.
Původní společnost vám předá zahajovací rozvahu, případně výkazy, a účetnictví od počátku vzniku společnosti, vy pak pouze pokračujete s účtováním.
Zřizovací výdaje vznikají před vznikem a zápisem společnosti jako takové (tedy u původní společnosti), ne u vás.
Změna majitele se do účetnictví s.r.o. nepromítne, to pokračuje v tom, jak bylo účtováno dosud. (musíte mít podklady a jeho účetnictví). Poplatky spojené s nákupem s.r.o. jsou nákladem (vydajem) toho, kdo kupoval,ne s.r.o. Zásoby musí s.r.o.nakoupit, pozor na cenu obvyklou.
To mě také zajímá, já kupuji novou společnost s.r.o. (bez historie, bez dluhů, bez účetnictví - ready mady společnost) a výdaje spojené se zápisem změn do OR, se zřízením živnostenského listu, různé poplatky a kolky spojené s tím, že dané s.r.o. bude mít zřízenou provozovnu a je nutné mít hygienické a různé povolení není nákladem společnosti????
Lenko, ready made společnost je jak každá jiná společnost, je založana, má ZK, je povinna se registrovat k daním, zahájit vedení účetnictví, véstho až do prodeje průkazným způsobem, tak, jak vyžaduje zákon. Nic jiného v tom není.
Jen si kupující ušetří běhání po úřadech při zakládání.
Ale:
již jsem se setkala s nákupem ready made společnosti, která nebyla původním majitelem registrována na finančním úřadě, přestože tak jednatelé měli učinit, naštěstí nebyla nakonec přijímajícím finančním úřadem (změna sídla při nákupu) vyměřena pokuta za nesplnění nepeněžní povinnosti.
Rizika nákupu ready madenemá cenu zmiňovat, nikdy nevíte, kdo zatížil společnost směnkou, dluhem apod., jinými smluvními povinnostmi, o kterých se kupující dovídá většinou až je pozdě.
>>
>>>>>>Dobry den,
>>>>>>prosim, pokud tedy s.r.o. koupi novy majitel, a da mi
>>>>>>od notářky fakturu na změnu zápisu v OR, tak to neni
>>>>>>naklad s.r.o. ??
>>>>>
A s.r.o. bylo zapsáno
>>>>bez základního kapitálu?
>>>
>>>živnost je vystavena také na s.r.o. a nákup s.r.o. je
>>>se ZK 200 tis. Kč. Víte jak fungují ready made
>>>společnosti?
>>Lenko, ready made společnost je jak každá jiná
>>společnost, je založana, má ZK, je povinna se
>>registrovat k
>>daním, zahájit vedení účetnictví, véstho až do
>>prodeje
>>průkazným způsobem, tak, jak vyžaduje zákon. Nic
>>jiného v tom není.
>>Jen si kupující ušetří běhání po úřadech při
>>zakládání.
>>Ale:
>>již jsem se setkala s nákupem ready made společnosti,
>>která nebyla původním majitelem registrována na
>>finančním úřadě, přestože tak jednatelé měli učinit,
>>naštěstí nebyla nakonec přijímajícím finančním úřadem
>>(změna
>>sídla při nákupu) vyměřena pokuta za nesplnění
>>nepeněžní povinnosti.
>>Rizika nákupu ready madenemá cenu zmiňovat, nikdy
>>nevíte, kdo zatížil společnost směnkou, dluhem apod.,
>>jinými smluvními povinnostmi, o kterých se kupující
>>dovídá
>>většinou až je pozdě.
>Jak ale zahájím účtování? Já bych měla dnem zápisu do
>OR, to ale samozřejmě ještě nebyla koupena...
Lenko, marně se vám snažíme vysvětlit, že nezbytnou součástí koupě je i předání účetní dokumentace, přinejmenším zahajovací rozvahy a nákladů před založením společnosti (jejich původních).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.