Re: Zápočtový list
Asi nevíte, jak to chodí v životě. Pokud mají externí účetní (mzdovou a personalistku dohromady), tak ta se o ukončení PP pracovníka může také dozvědět až třeba s měsíčním zpožděním.
Pokud vím, tak není psáno, že musí zaměstnanec Potvrzení o zaměstnání předložit u nového zaměstnavatele první den zaměstnání.
Bohužel jak to chodí v životě vím, jen život nám neumožňuje porušovat zákon. Pokud mi nastupující zaměstnanec podá informaci, že jsou na něj exekuce, není mi schopen nahlásit za kým a zápočtový list nemá, jak tedy mám postupovat, když mám jako nový zaměstnavatel neprodleně informovat ex. úřady?? Já vycházím z § 313 ZP a §294 Obč. soudního řádu. Jednou jsem na čestné "pionýrské" přijala zaměstnance bez záp. listu a byly jen problémy. Jak mám vědět, že s ním nebyl rozvázán PP dle § 55?? Jak to chodí mě nemusí zajímat, firma má mít o účetní i třeba externí dané jasné postupy v době emeilů by to přeci nemusel být problém. zvlášť když dohoda o ukončení PP je sepsaná 19.3.2014
>>>>>poměru příjmou nového zaměstnance. Dnes přišel s tím,
>>>>>že mi
>>>>>není schopen zatím předat od bývalého zaměstnavatele
>>>>>zápočtový list, jelikož účetní odjela do Egypta.
>>>>>Dohodu
>>>>>o ukončení PP má 19.3.2014. Dle mě již měla účetní
>>>>>mít
>>>>>z. list nachystaný.
>>>>> Odmítám nového zaměstnance příjmout bez zápočtového
>>>>>listu, jelikož má exekuce a prý sám neví za kým.
>>>>>Nechápu, ale je to tak. prosím o názory zda postupuji
>>>>>správně? nebo zda by někdo takového zaměstnance
>>>>>přijal
>>>>>i bez
>>>>>zápočtového list. Prý ho doloží 8.4.201 - volala jsem
>>>>>jeho dosavadnímu zaměstnavateli.
>>>>
>>>>Asi nevíte, jak to chodí v životě. Pokud mají externí
>>>>účetní (mzdovou a personalistku dohromady), tak ta se
>>>>o ukončení PP pracovníka může také dozvědět až třeba
>>>>s
>>>>měsíčním zpožděním.
>>>>Pokud vím, tak není psáno, že musí zaměstnanec
>>>>Potvrzení o zaměstnání předložit u nového
>>>>zaměstnavatele
>>>>první den zaměstnání.
>>>
>Asi proto, aby si nevzali do firmy nezodpovědného nebo
>jinak problémového pracovníka.
Když se to ze ZL nedozví, tak je to o ničem.
Osobně bych takového zaměstnance přijala až ode dne, kdy by byl schopen mi předložit potvrzení o zaměstnání.
§ 294
(1) Ten, kdo přijímá zaměstnance do práce, je povinen vyžádat si od něho potvrzení vystavené tím, u koho naposledy pracoval, o tom, zda byl nařízen výkon rozhodnutí srážkami z jeho mzdy, kterým soudem a v čí prospěch. Takové potvrzení je povinen každý zaměstnavatel vydat zaměstnanci, který u něho přestal pracovat; to obdobně platí pro plátce jiných příjmů (§ 299), z nichž byly prováděny srážky, jestliže bylo jejich provádění ukončeno, ačkoliv pohledávka není uspokojena.
Takže nedělejte si víc problémů než máte a pracovníka přijměte klidně o 14 dní později , až budete mít potřebné doklady.
All moc Vám děkuji, já nechci nikomu dělat zle, ale dle mne je záp. list nutný a je na zaměstnanci si ho při ukončení PP zaopatřit .. i kdyby se měl obrátit na inspektorát práce, případně zažalovat bývalého zaměstnavatele pro ušlou mzdu při nepřijetí do PP z důvodu nedoložení záp. listu. Já si budu trvat na svém a záp. list budu vyžadovat .. i proto, že mám špatnou zkušenost s nepředložením záp. listu
Ještě jednou děkuji za názory a přeji hezký den
Souhlasím. Exzam-tel potom nese odpovědnost, pokud zam-ci nevydal při skončení PP ZL.
NS 21 Cdo 1491/2002
"Nesplní-li zaměstnavatel povinnost vydat zaměstnanci při skončení pracovního poměru potvrzení o zaměstnání, odpovídá mu za škodu tím vzniklou. Škoda, kterou je zaměstnavatel povinen zaměstnanci nahradit, může spočívat též v ušlém výdělku zaměstnance u jiného zaměstnavatele, jestliže s ním tento zaměstnavatel odmítl bez předložení potvrzení o zaměstnání uzavřít pracovní smlouvu."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.