Re: zůstatek na účtě 211
Ale děvčata, co my víme. Třeba má tu hotovost v trezoru doma pan jednatel. Nechte je udělat (či podepsat) inventuru pokladní hotovosti s výčetkou. Dokument několikrát okopírovat, uschovat, založit do dokumentů firmy.
Pokud nedoloží, tak, pokud to půjde, zvážit vyplacení podílů na zisku.
Ano, jen podíly na zisku by se vyplácely (po zdanění) společníkům. Po schválení Valnou hromadou. A v návaznosti na to, zda je vůbec firma "v zisku".
Špatně zaúčtované případy - napadá mě jen možnost, že byly placeny v hotovosti závazky a nejsou k tomu doklady. Jak to vypadá se stavem závazků?
Také mi na jednom s.r.o. vyrostla takto pokladna a to hned v prvním roce. Společník (jednatel) nedokáže pochopit, že i když je společnost jen jeho,tak si z pokladny nemůže peníze brát,jak se jemu hodí (bez dokladu) + psotupně jsem i zjistila, že chybí také asi doklady za hotovostní platby.To je pak radost tyhle společnosti.
Bez dokladu nelze zaúčtovat nic. Stejně tak externí účetní nemůže po majiteli - společníkovi - jednateli - firmy nic vymáhat.
Seznámit jednatele s tím, že případná kontrola může chybějící částku považovat za mzdu, nebo za podíly na zisku, nebo za zpronevěru atd. Se všemi důsledky, včetně dodanění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.