Re: Vstupní lékařská prohlídka
>Dnes nastoupil nový zaměstnanec se sdělelním, že mu
>lékař neudělal vstupní lékařskou prohlídku s
>odůvodněním, že od roku 2014 je nařízen nový formulář, který si
>sebou zaměstnanec
musí přinést od zaměstnavatele.
>Pravděpodobně mi něco uteklo, prosím nasměrujete mne někdo?
>Předem děkuji.
To vám toho uniklo hodně, především zákonč . 373/2011 Sb. a vyhláška č. 79/2013 Sb.
Vy musíte uchazeče vybavit žádankou, která má daná náležitosti a lékař je povinen vystavit posudek.
Navíc ale hlavně musíte mít lékařskou prohlídku DŘÍVE než uzavřete pracovní smlouvu. Jinak je tato neplatná a koledujete si o velmi tučnou pokutu.
Jinak si projděte zde historii, je to tady celkem dost obsáhle probíráno.
Ty co jste uzavřeli letos. Předtím platilo, že musí mít prohlídku před nástupem do zaměstnání. Nyní platí před uzavřením pracovní smlouvy, protože jinak nevíte, jestli je způsobilý tu práci konat.
A jak může mít někdo prohlídku až po 5 letech ? Nějak nechápu ...
nebo mrkněte zde www.phcr.cz- zde je odpověď na podobný dotaz
Dotaz (Lenka):
Dobrý večer, prosím o konzultaci k tomuto problému:
vstupní lékařská prohlídka musí být samozřejmě před uzavřením pracovní smlouvy, ale jak dlouho ?
Na školení nám totiž bylo řečeno, že lékařský posudek je účinný až po uplynutí 10 denní lhůty (prac. dnů) na odvolání, které se nelze vzdát.
Takže jestli jsem to dobře pochopila tak když uchazeč absolvuje lékařskou prohlídku např. 5.12., tak smlouvu můžu uzavřít nejdříve 19.12. ???? Bez dodržení této lhůty by prý byla absolutně neplatná.
Děkuji
Odpověď (PhDr. D. Gavlasová):
Pracovní smlouva by byla absolutně neplatná pouze za předpokladu, že by se uchazeč o zaměstnání před uzavřením pracovní smlouvy nepodrobil vstupní lékařské prohlídce vůbec. Je vysoce nepravděpodobné, že by návrh na přezkoumání lékařského posudku podávala osoba, ucházející se o zaměstnání, pokud posudek prokazuje její plnou zdravotní způsobilost k výkonu práce. Jestliže lékařský posudek zdravotní způsobilost uchazeče o zaměstnání k výkonu práce neprokazuje, je logické, že s ním zaměstnavatel pracovní poměr neuzavře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.