Re: opravné DPPO_prosím o kontrolu účtov
Ještě dnes 1.4. 2014 můžete podat Opravné DPPO.
DPPO bude celé znova a zvýšíte jej v příslušných řádcích o 73.000 Kč. K tomu již podanému DPPO se nebude přihlížet a daň z příjmů stihnete ještě bez sankcí doplatit, protože úrok z prodlení se počítá až 5. kalendářním dnem následujícím po dni splatnosti až do dne platby včetně.
Doúčtujete v r. 2014:
1) 121/426 73.000 Kč
2) 426/341 možná vám vyjde daň o 190 Kč méně, záleží na zaokrouhlení DZ v DPPO na celé tisícikoruny dolů
S účtem 426 budete nakládat jako s účtem 431 při rozdělování zisku za r.2014. Můžete i popsat v Příloze k ÚZ.
Ano. V r.2014 se bude rozdělovat HV za r.2013 z účetních výkazů roku 2013, a to jste ještě na účet 426 neúčtovala. Na účet 426 jste účtovala až v r.2014, takže bude spadat do HV ve schvalovacím řízení za r.2014 a v r.2015 na základě rozhodnutí Valné hromady nebo jediného společníka ho zaúčtujete tak, jak bude rozhodnuto. Nemusí to být jen účet 428.
No, tak to jsem to asi pěkně zvrzala. Když jsem opravovala přiznání, opravila jsem i výkazy aby to sedělo a i přílohu k účetní závěrce, kde je oproti původní HV rovnou navýšen o těch cca. 60 tisíc. Brala jsem to tak, že když už to v roce 2013 zdaním, navýší se mi i zisk roku 2013. Rozdíl "účetnictví 2013" a "daňové přiznání 2013" opravím v roce 2014 účtováním na 426, a tím se mi i navýší částka zisku roku 2013 k rozdělení .... Je to moc špatně ?
:( ... Rozvahu a VZZ v r. 2013 jste přeci nemohla opravit bez skutečného zaúčtování? Přeci nemůžete mít jinak zaúčtováno v Hlavní knize a jinak udělané výkazy R a VZZ, tím jste porušila všechny zásady o správně vedeném a průkazném účetnictví. Účetnictví není lidová tvořivost :), ale má přesné zásady, které se musí dodržovat. Sankce za jejich porušení nejsou malé. A do ř.10 v DPPO jste také dala navýšený HV o 73.000 Kč?
Pokud ano - náprava: musíte otevřít účetnictví r. 2013 a zaúčtovat do něj ještě 121/611, takto navýšený HV by měl být v ř. 10 DPPO a vypočtenou daň z příjmů zaúčtujete následně do r.2013 591/341 a mělo by vám to souhlasit na vámi již vyhotovené a asi i podané na FÚ DPPO a ÚZ za r.2013. V r. 2014 nic už přes účet 426 účtovat nebudete.
Pokud ne, budete dělat Dodatečné přiznání k tomu Opravnému přiznání, to se bude brát jako poslední podané. Jakékoliv podané přiznání na FÚ - řádné, opravné, dodatečné zrušit nejde. Výkazy R a VZZ vám musí souhlasit na to, co máte zaúčtované již v uzavřeném účetnictví r. 2013 a ty také budou podané na FÚ s dodatečným DPPO.
Dobře, snad se mi to podaří dát do pořádku.
Otevřít staré účetnictví nebude takový problém, jak jsem si myslela, tak snad jsem připravená na obě možnosti. Správkyně je nemocná a doručenka v dat.schránce má datum 2.4.2014, tak snad budu mít i drobet štěstí a budou na včerejší přiznání pohlížet jako na pozdě podané a budou vyžadovat raději to dodatečné.
Ještě jednou moc děkuji
2.4.2014 je sice pozdě podané opravné, ale ještě v toleranci 5-ti pracovních dní pro podání přiznání bez sankcí. At už to budete opravovat nyní jakkoli, nechte si to ,prosím, zkontrolovat někým znalým. Chybami se sice člověk učí, ale nesmí jich být příliš :)
(Pozn. ř. 10 v DPPO = HV před zdaněním, tzn. HV ještě před zaúčtováním daně z příjmů 591/341) A těch úskalí je více, nevím jestli jste je správně všechna pochopila, proto kontrola někoho v této oblasti znalého. Mějte se pěkně a chyby, nejlépe už žádné :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.