Re: Dobrovolná registrace k DPH
Pokud se registrujete dobrovolně, tak se stáváte plátcem následujícím dnem po dni, kdy Vás finanční úřad zaregistruje - dostanete poštou oznámení o registraci, kde máte uvedeno, od kdy jste plátcem. První přiznání podáte do 25. dne následujícího měsíce.
Faktury s DPH můžete vystavovat za činnost, která proběhne nejdříve v den, kdy jste se stal plátcem.
Zpětně si můžete nárokovat odpočet daně na zásoby a majetek, který máte v den, kdy se stanete plátcem v držení.
Za leden jsme se dostali do podobné situace, paní z FÚ zavolala, nechala si předložit doklady a skladovou evidenci (stačilo kopie e-mailem) a DPH jsme dostali včas v řádném termínu. Jen jsem nepochopila, proč to řešili, když je to u nás pravidelně každým rokem - jen někdy leden, někdy únor podle průběhu nákupů.
já trošku poopravím - plátcem daně se stanete nikoliv dnem, kterým Vás FÚ zaregistruje (v potvrzení o registraci od FÚ, který obdržíte poštou žádný datum registrace nebudete mít uveden), ale plátcem se stáváte následující den po dni, kdy převezmete písemnost od FÚ (např. pošta Vám doručí 5.3., plátcem jste od 6.3.)...
pokud jste 12 měsíců před registrací pořídil nějaký obchodní majetek (zásoby, majetek) můžete si DPH z pořízení nárokovat, ale pozor - pouze v prvním přiznání DPH - ř. 45... musíte provést inventuru tohoto obchodního majetku..
je zcela možné, že si Vás správkyně daně pozve, abyste ukázal záznamní povinnost k prvnímu přiznání DPH (alespoň u nás tot takto funguje)...
Nemáte - uděláte. Prostě k datu, kdy jste se stal plátcem DPH (či se stanete), uděláte inventuru obchodního majetku, u kterého si můžete podle ZDPH § 79 uplatnit odpočet DPH. Vytištěná tabulka v exelu, přiložené doklady. Údaje v tabulce - jako u záznamní povinnosti DPH.
Neberte to jako lobování za náš cech, ale uvědomte si, že teď ušetříte nějakou korunu za účetní měsíčně, ale pokud Vás přijde zkontrolovat finanční úřad a vy budete mít v DPH chyby, sankce od Finančního úřadu mohou být podstatně vyšší, než honorář účetní
Mám pár klientů, kteří, když začínali, byli u nás doma pečení vaření. Než jsme probrali co a jak mají fakturovat, kdy vystavit příjmové doklady, jak na banku ... A teď - úplně v pohodě zvládají většinu věcí sami a mě posílají doklady mailem. A když přijdou, tak spíš pokecat a dát si kafe. Moje fakturace na začátku byla minimální protože jsem věděla, že budu mít pak dál stálého klienta. Takže účetní se opravdu bát nemusíte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.