Re: Faktura z minulého roku - účtování??
Pokud již máte uzavřeno účetnictví 2013, máte problém. Náklady časově souvisí s rokem 2013 a nelze je tedy zahrnout do daňových nákladů 2014. Takže máte jen tuto možnost - zaúčtovat v 2014 rozvahově, tedy 426, 343/321 a rozhodnout se, zda Vám stojí za to podat dodatečné DP nebo ne.
Ke konci roku 2013 jste měli důsledně prověřit, jaké náklady nemáte zaúčtovány a vytvořit za ně dohadnou položku 5xx/389, pak byste se tomuto problému vyhnula.
>>Dorazila mi faktura na opravu kopírky ze srpna 2013
>>na
>>cca 5.000,-, kterou náš zaměstnanec zašantročil...
>>Hledala jsem tady v diskuzi v historii, ale názory na
>>účtování loňské faktury jsou různé...
>>Vím, že DPH si mohu uplatnit 3 roky zpětně, ale jak
>>zaúčtovat základ daně? Účtovala bych na 548, ale jsou
>>tady i názory, že to nelze, že se musí podávat
>>dodatečné
>>přiznání za rok 2013 nebo dát do nákladů 2014 ale
>>nedaňově. Jsme malá firma a 5.000,- je pro nás náklad,
>>nad
>>kterým nelze mávnout rukou...
>>Poradíte mi prosím?
>Pokud již máte uzavřeno účetnictví 2013, máte problém.
>Náklady časově souvisí s rokem 2013 a nelze je tedy
>zahrnout do daňových nákladů 2014. Takže máte jen tuto
>možnost - zaúčtovat v 2014 rozvahově, tedy 426,
>343/321 a rozhodnout se, zda Vám stojí za to podat dodatečné
>DP nebo ne.
>Ke konci roku 2013 jste měli důsledně prověřit, jaké
>náklady nemáte zaúčtovány a vytvořit za ně dohadnou
>položku 5xx/389, pak byste se tomuto problému vyhnula.
Prosím , pokud by se takováto faktura zaúčtovala do nedaňových nákladů letošního roku, to by bylo špatně ? Musí se jen rozvahově ?
Děkuji za odpověď
Je zaplacena převodem, včera ( šéf byl iniciativní...).
Šlo by řešit třeba dobropisem? Kdyby mi dodavatel vystavil dobropis s dnešním datem a vzápětí na to fakturu na ty samé služby, šlo by to takto? Když nemám zaúčtovanou fakturu, tak bych nemusela účtovat ani o dobropisu a dodavatel by taky o nic nepřišel...
Myslíte, že by to šlo?
Ze strany dodavatele by to nemusela být chyba-si myslím, kdybychom jako nesouhlasili s tou opravou kopírky-třeba, že závada trvá a nechceme platit za špatnou práci ( pravda to není, ale určitě bych se s nimi domluvila). Je nějaká ltůta pro vystavení dobropisu k faktuře?
Samozřejmě, vystavil by na opravný daňový doklad na něco, co není pravda a dále - snížit DPH by si mohl jen v případě, že by měl od odběratele potvrzený opravný daňový doklad. A přitom Vy byste mu ho nemohli potvrdit, protože by se k Vám "offico" vůbec, stejně jako původní faktura, nedostal. Takže dodavatel by tratil na DPH a ještě ty problémy v účetnictví...
U manžela v práci, pokud by pozdě předal doklady k zaúčtování, tak by se ním vůbec nemazlili. Dostal bu škodu k náhradě.
Pokud chcete mít tento náklad jako daňový, tak se dodatečnému DP nevyhnete.
Dodavatel má pouze jedinou motivaci a to je úhrada faktury. Jenomže platba již byla poslána ...
Podle výše uvedených rad je situace velmi dobře řešitelná, jenom to dá trochu práce. Tazatelka však chce svým problémem zaměstnat někoho jiného (dodavatele), což se mi osobně moc nelíbí.
Já, vím, tazatelce se to taky nelíbí, to mi věřte, ale ze zaměstnance ty peníze určitě nedostaneme... Tak se snažím přijít na jiné řešení, protože se mi nechce opravovat loňský rok - nikdy jsem to ještě nedělala, vždy jsem měla vše v pořádku a teď bych to měla dělat kvůli chybě mého kolegy...
Pokud nepodáte dodatečné DP (což nejste povinni), tak zaměstnanec způsobil svým chováním škodu svému zaměstnavateli ve výši 950,-Kč. To ji nebude chtít firma nahradit? Nebo zaměstnance necháte, aby přístě způsobil svojí liknavostí další škody? Je to na odpovědné osobě firmy, jak rozhodne.
Jediná varianta co bych doporučovala, přijmout fakturu v aktuálním roce, uplatnit si DPH, háček je v tom, že pokud není účtovaná v roce, kdy došlo k uskutečnění zdanitelného plnění, stává se nedaňovou (dá se na nedaňový účet, který pak zvýší základ pro výpočet daňového přiznání).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.