Re: Spolupracující osoba
Já jsem ale vloni v lednu nevěděla, že budu spolupracující osoba, to se ukázalo až z výsledků , které vyšly z daňového přiznání. Já nejsem OSVČ, jsem zaměstnanec.
Kamarádka v obdobné situaci říkala, že jí ze sociálky poštou poslali nějaký papír k vyplnění a bylo to v pořádku.
Re: Spolupracující osoba
Porušila jste zákon. To, že jste spolupracující osoba, jste se měla rozhodnout dopředu, ne pozadu až podle výsledků manžela. Alespoň podle zákona. Možná dřív byli mírnější, ale od letošního roku bych řekla, že to bude horší. Může se stát, že úsporu z překlopení zisku manžela na Vás, zaplatíte na pokutách.
Re: Nevíte, prosím, kolik je pokuta na O
Zákon o veřejném zdravotním pojištění
§ 44
(1) Za nesplnění oznamovací povinnosti podle § 10 může příslušná zdravotní pojišťovna uložit pojištěnci pokutu až do výše 10 000 Kč a zaměstnavateli až do výše 200 000 Kč. Při nesplnění oznamovací povinnosti zaměstnavatelem uloží pokutu pouze zaměstnavateli.
(3) Při opakovaném nesplnění oznamovací povinnosti může být uložena pokuta až do výše dvojnásobku uložené pokuty.
Zákon České národní rady o pojistném na sociální zabezpečení
§ 22 Pokuty
(2) Za nesplnění nebo porušení povinností stanovených v § 15, § 20a odst. 1 části věty druhé za středníkem, § 22c a § 24 větě druhé může příslušná okresní správa sociálního zabezpečení22) uložit osobě samostatně výdělečně činné pokutu až do výše
a) 20 000 Kč za každé jednotlivé nesplnění či porušení povinnosti,
b) 100 000 Kč při opětovném nesplnění nebo porušení povinnosti, za jejíž nesplnění nebo porušení byla již pokuta podle písmene a) uložena.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.