Re: RZD, DP - děti, celý rok?
Vyplnila akorát ten podpis, to je všechno. Nic víc tam není, jak jsem psala výše. Ani datum, ani rok 2013.
No a před chvilkou tu byl její zaměstnavatel a ptal se na to, prý se ho ta zaměstnankyně ptala (spíš vyskakovala), kdy dostane vyúčtování za daně, že jí vždycky předchozí zaměstnavatel vracel za děti :-) Ještě dodávám, že žádnou daň neplatí, daň jí pokrývá sleva na poplatníka a částečně daň. zvýhodnění na děti, zbytek má jako daňový bonus. Ale tím, že vlastně 3 měsíce děti neuplatňovala, myslím, že by mohla dostat za tyto 3 měsíce peníze za děti. Je to tak, že? Může děti uplatnit za celý rok? Hrubou mzdu měla necelých 100 tis. Kč.
>>>>pokud si nevyplnila stranu 3 a 4 tak si prakticky
>>>>nepožádala. a to měla udělat do 15. února
>>>
>>>Vyplnila akorát ten podpis, to je všechno. Nic víc
>>>tam
>>>není, jak jsem psala výše. Ani datum, ani rok 2013.
>>>No a před chvilkou tu byl její zaměstnavatel a ptal
>>>se
>>>na to, prý se ho ta zaměstnankyně ptala (spíš
>>>vyskakovala), kdy dostane vyúčtování za daně, že jí
>>>vždycky
>>>předchozí zaměstnavatel vracel za děti :-) Ještě
>>>dodávám, že žádnou daň neplatí, daň jí pokrývá sleva
>>>na
>>>poplatníka a částečně daň. zvýhodnění na děti, zbytek
>>>má
>>>jako daňový bonus. Ale tím, že vlastně 3 měsíce děti
>>>neuplatňovala, myslím, že by mohla dostat za tyto 3
>>>měsíce peníze za děti. Je to tak, že? Může děti
>>>uplatnit za
>>>celý rok? Hrubou mzdu měla nece
lých 100 tis. Kč.
>>
>>může, ale pokud nemá nic vyplněno, tak bych to
>>nedělala. Ať si podá daňové přiznání. Nenechte se -
>>jsou to
>>její peníze, tak ať se stará.
>
>Myslím, že zaměstnavatel bude taky radši, když si to
>podá daň. přiznání sama. Děkuji za rady a pomoc.
>Vystavím jí to potvrzení. Hezký den.
Chcete říct, že ona to na konci podepsala a vy jste to za ní nevyplnila??? To jste si dovolila dost !
Doporučuji, napište zápis, že pracovnice nevyplnila releventně žádost o roční zúčtování daně a že se pouze podepsala na 4.stranu prohlášení poplatníka daně. Zápis nechte alespoň oparafovat odpovědné osobě (jednateli).
Jsou zaměstnanci, za kterými pojedu a nechám je doplnit potřebné údaje i po termínu. A jsou zase jiní, kterým se vyhnu obloukem, jen abych nemusela poslouchat jejich nadávky. Je to vše o lidech.
Zpracovávám té firmě mzdy externě. Já se s těmi zaměstnanci vůbec nevidím, všechno řeším přes zaměstnavatele (jednatele), který si je přijímá. Dokumenty mám já u sebe, nikdo do nich nic nedopíše. Ještě se asi domluvím s tím jednatelem, jestli jí chce vyjít vstříc a doplnit to dodatečně, nebo jestli jí mám vstavit potvrzení, ať si podá DP. Ještě prosím, jak by to bylo v případě, že bych jí dělala RZD. Jde mi o to, že do 14.4.2013 byla na ÚP a k tomu "u nás" na DPP (to jsem původně nenapsala, nějak mi to vypadlo), od 15.4.2013 přešla na HPP. Prohlášení měla podepsané od 1.1.2013. Nevím, jak mám RZD provést prakticky, jak to zadat do programu. Když jsem to zkoušela, načítá se mi jen HPP. Máme Pohodu. Děkuji moc za pomoc.
Musíte sečíst dohromady všechny příjmy daněné zálohovou daní, když měla podepsané prohlášení poplatníka od 1.1.2013, uplatňovala už u DPP děti a nebo je zapsala do prohlášení až od dubna? A nebo je uplatňovala (zapsala je do prohlášení, ale měla odměnu z DPP menší než 4000,-?
Děti u DPP neuplatňovala, v prohlášení je napsané neměla. Odměna byla menší než 4.000 Kč. Děti dopsala do prohlášení až u prac. smlouvy 15.4.2013.
Ten nedostatečně vyplněný tiskopis se ke mně dostal někdy v únoru, datum přesně nevím. V lednu jsem předala na podpisy zaměstnanců jednateli, on mi to donesl někdy v únoru, přesné datum nevím. Zkontrolovala jsem hlavně 1. a 2. stranu kvůli mzdám za leden a viděla jsem, že 3. strana není vyplněná, ale nějak jsem to neřešila, bylo hodně jiné práce a na RZD byl ještě čas.
Ještě s tím RZD prakticky. Musím si asi z Pohody vyjet potvrzení o zdan. příjmech k té DPP a to zadat k tomu HPP, že? Nevím totiž, jak jinak to prakticky udělat.
Ještě prosím, jak by to bylo v
>>>>případě,
>>>>že bych jí dělala RZD. Jde mi o to, že do 14.4.2013
>>>>byla na ÚP a k tomu "u nás" na DPP (to jsem původně
>>>>nenapsala, nějak mi to vypadlo), od 15.4.2013 přešla
>>>>na
>>>>HPP. Prohlášení měla podepsané od 1.1.2013. Nevím,
>>>>jak
>>>>mám RZD provést prakticky, jak to zadat do programu.
>>>>Když jsem to zkoušela, načítá se mi jen HPP. Máme
>>>>Pohodu. Děkuji moc za pomoc.
>>>
>>>Musíte sečíst dohromady všechny příjmy daněné
>>>zálohovou daní, když měla podepsané prohlášení
>>>poplatníka od
>>>1.1.2013, uplatňovala už u DPP děti a nebo je zapsala
>>>do prohlášení až od dubna? A nebo je uplatňovala
>>>(zapsala je do prohlášení, ale měla odměnu z DPP
>>>menší
>>>než
>>>4000,-?
>>
>>A ještě dotaz, kdy se vám ten nedostatečně vyplněný
>>tiskopis prohlášení dostal do ruky?
>
>Děti u DPP neuplatňovala, v prohlášení je napsané
>neměla. Odměna byla menší než 4.000 Kč. Děti dopsala do
>prohlášení až u prac. smlouvy 15.4.2013.
>Ten nedostatečně vyplněný tiskopis se ke mně dostal
>někdy v únoru, datum přesně nevím. V lednu jsem předala
>na podpisy zaměstnanců jednateli, on mi to donesl
>někdy v únoru, přesné datum nevím. Zkontrolovala jsem
>hlavně 1. a 2. stranu kvůli mzdám za leden a viděla jsem,
>že 3. strana není vyplněná, ale nějak jsem to
>neřešila, bylo hodně jiné práce a na RZD byl ještě čas.
>Ještě s tím RZD prakticky. Musím si asi z Pohody vyjet
>potvrzení o zdan. příjmech k té DPP a to zadat k tomu
>HPP, že? Nevím totiž, jak jinak to prakticky udělat.
No tak jestli jste to neřešila když byl možná ještě čas to doplnit, tak byste to asi mělo řešit teď, ne? Pohodu nemám, ale určitě máte někde postup v nápovědě nebo jestli funguje nějaká hotlinka, tak se optat, jedná se poměrně o dost peněz. Třeba ještě napoví někdo, kdo má pohodu. Jinak jednatel nemá co mluvit do toho, jestli se provede nebo neprovede roční zúčtování.
já si každoročně do 15.února udělám výlet ke svým ovečkám, abych jim pomohla s vyplněním prohlášení. ne každý ví, co kde má vyplnit a i když si to přečte, nerozumí tomu. Dokonce jsem nedávno pomáhala vyplňovat prohlášení i "cizím zaměstnancům" - ochrance, které jejich mzdovka pošle vždy čistá prohlášení, takže se nemají ani čeho chytit. Ne vždycky to samozřejmě jde, ale pokud se zaměstnanec nemá koho zeptat, pak se nemůžete divit, že je nedostatečně vyplněné. Já bych se s paní spojila ( notabene víte, že byla na ÚP, jiného zaměstnavatele tam vyplněného nemá, na str. 4 je podepsaná), co potřebuji bych si s ní vyjasnila a RZD udělala.
Vím, že tomu zaměstnanci nerozumí, proto vždycky s prohášením posílám i "dopis" s podrobnými instrukcemi a informací, že v případě jakýchkoliv dotazů mi mají zavolat. Není v mých silách, abych za každým z nich osobně zašla. Děkuji za radu. Jde o hodně peněz, tak jsem právě přemýšlela, že jí to dodatečně nechám doplnit.
Také posílám vysvětlující instrukce, osobně je obejít nepřichází v úvahu, na to vůbec není čas. Na 3. stranu těm, u kterých vím, že musí podat přiznání (zaměstnání se jim překrývala nebo měli solidární daň) rovnou poznamenám "NE". Pokud nemám od zaměstnance vyplněnou 3. stranu, ale jen hodil podpis na 4. stranu, tak taky automaticky RZD nedělám. Protože mám tu zkušenost, že oni se podepíší, i když o RZD vůbec nežádají a podávají přiznání. Případně RZD chtějí a nepodepíší se. Při dělání RZD si vždycky zapisuju nedostatky a pak ty dotazy do firem, které zpracovávám, napíšu:
Např.: vzadu podepsáno, 3. str. nevyplněna - chce RZD? Nebo: 3. strana vyplněna, vzadu nepodepsáno - chce RZD? Nebo: 3. str. vyplněna, vzadu podepsáno, ale vystavovala jsem mu potvrzení o příjmech. Podával přiznání nebo nepodával a chce RZD?
Vy máte tyto možnosti:
1) Nevyplnila, tedy nepožádala včas. Požádá o vystavení potvrzení o zdan. příjmech a podá přiznání. (Vaše vina to není).
2) Pokud ještě nemáte zpracované mzdy za březen, tak jí vyjdete vstříc, vyplní teď, jakože teď je polovina února. A uděláte RZD.
3) Pokud už máte hotové mzdy za březen, tak budete dělat, jako že to měla vyplněné a Vy jste to přehlídla. Prostě jako že jste chybu udělala Vy a ne ona. Tzn. ona to vyplní a Vy jí uděláte RZD a bonus bude mít ve mzdě za duben a zatím může ty peníze dostat jako zálohu.
Jen ještě důležitá otázka: ona je samoživitelka? Jde jen o doplnění 3. strany nebo by ještě bylo potřeba potvrzení nebo prohlášení od manžela, že on děti v těch 3 počátečních měsících neuplatňoval?
Karo, paní ví, že něco chybí už od února a neřešila to do teď, viz:
ale nějak jsem to neřešila, bylo hodně jiné práce a na RZD byl ještě
čas.
Spíš je podle mne problém v tomto:Ještě s tím RZD prakticky. Musím si asi z Pohody vyjet potvrzení o zdan. příjmech k té DPP a to zadat k tomu HPP, že? Nevím totiž, jak jinak to prakticky udělat
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.