Re: půjčka jednatele do firmy
To jistě je svéprávný, ale může to fungovat i tak, že společník vloží peníze do firmy (resp. vkládá na běžný účet), tak, že by se pokladna
dostala do mínusu, tak tedy účetní zaúčtuje závazek vůči společníkovi
a pak se to teprve řeší. Společník vůbec neví, proč by se to mělo řešit, jak by se to mělo řešit, takže to celé musí vymyslet a zrealizovat účetní. On to jen podepíše.
Pak se účetní jen tak mimochodem dozví, že ty peníze nikdy nebude požadovat zpět, takže zase musí účetní vymyslet co s tím - vyřešit příplatkem mimo základní kapitál.
A takových věcí je víc, mnohem víc ...
Re: půjčka jednatele pro Tetu66
To myslíte naprosto vážně, že to tak děláte?
To si teda koledujete o pořádný průšvih.
To by mě zajímalo, jak např. zpětně zajistíte notářský zápis o příplatku mimo základní kapitál ( tedy pro rok 2013 a níže).
A jak ochránite sebe, až vás společník zažaluje o náhradu škody a u soudu prohlásí, že to všechno vy.
Daňovou poradkyní mi bylo řečeno, že zápis o příplatku mimo základní kapitál nemusí mít notářský zápis, dokonce ani notářsky ověřený podpis. Nedělali jsme to zpětně, prostě se nesplacené půjčky použili na příplatek mimo ZK.
A jak jsem to měla dělat? Nechat pokladnu v mínusu, spoléhat na to, že je jednatel svéprávný a žádný doklad po něm nepožadovat?
Nevím, jak jsem to jinak měla řešit. Co byste dělala vy? (možná předem vím, co mi odpovíte)
>Společník vůbec neví, proč
>>>by
>>>se to mělo řešit, jak by se to mělo řešit, takže to
>>>celé musí vymyslet a zrealizovat účetní. On to jen
>>>podepíše.
>>A jak ochránite sebe, až vás společník zažaluje o
>>náhradu škody a u soudu prohlásí, že to všechno vy.
>Daňovou poradkyní mi bylo řečeno, že zápis o příplatku
>mimo základní kapitál nemusí mít notářský zápis,
>dokonce ani notářsky ověřený podpis. Nedělali jsme to
>zpětně, prostě se nesplacené půjčky použili na příplatek
>mimo ZK.
>A jak jsem to měla dělat? Nechat pokladnu v mínusu,
>spoléhat na to, že je jednatel svéprávný a žádný doklad
>po něm nepožadovat?
>Nevím, jak jsem to jinak měla řešit. Co byste dělala
>vy? (možná předem vím, co mi odpovíte)
Když to víte jak odpovím, tak není třeba odpovídat.
Mj. to je vaše věc a vaše riziko.
Pokud vám daňovou poradkyní bylo řečeno (bavíme se o roku 2013 a níže), tak pokud to máte písemně je to na její odpovědnost.
Dobrovolný příplatek
Společník může na základě ustanovení § 121 odst. 2 poskytnout příplatek společnosti dobrovolně.
I v tomto ohledu je zapotřebí souhlasu valné hromady, a to i v případě, že společenská smlouva tuto záležitost nijak neupravuje. Stejně jako u povinného příplatku, i zde rozhodne valná hromada prostou většinou, pokud nestanoví společenská smlouva či zakladatelská listina jinak, a i o tomto rozhodnutí musí být dle ustanovení § 141 odst. 1 obchodního zákoníku pořízen notářský zápis.
obchodní zákoník pro rok 2013
§ 141
(1) Ke změně obsahu společenské smlouvy je třeba souhlasu všech společníků nebo rozhodnutí valné hromady, nestanoví-li zákon jinak. Rozhodování valné hromady podle § 125 odst. 1 písm. f), g) a i), jde-li o jmenování, odvolání a odměňování likvidátora, § 113, 115, 117 a 121 se nepovažuje za rozhodování o změně společenské smlouvy; o rozhodnutích podle § 113, 115, 117 a 121 však musí být pořízen notářský zápis. Ustanovení § 173 odst. 3 platí přiměřeně.
Paní Alen, já jsem myslela, že mi odpovíte, abych z takové firmy utíkala pryč ... Jednatel je zároveň jediným společníkem.
Od daň.poradkyně nic písemně nemám (mimochodem jiná daňová poradkyně mi řekla, ať necháme ověřit alespoň ten podpis). Jednateli vše vysvětluju, i spolu s daňovou poradkyní.
Ještě nemáme vyřešenu záležitost ohledně nezaplacených faktur, které dluží s.r.o. společníkovi jako FO, když ještě podnikal jako OSVČ. Prodal s.r.o. stroje a zásoby, jsou to značné částky, nebyla vůle to zaplatit, protože by fyz.osoba hodně danila a platila na pojištění. Nevíte, co se s tím dá dělat? Děkuju.
>>Když to víte jak odpovím, tak není třeba odpovídat.
>>Mj. to je vaše věc a vaše riziko.
>>Pokud vám daňovou poradkyní bylo řečeno (bavíme se o
>>roku 2013 a níže), tak pokud to máte písemně je to na
>>její odpovědnost.
>>
>Paní Alen, já jsem myslela, že mi odpovíte, abych z
>takové firmy utíkala pryč ... Jednatel je zároveň
>jediným společníkem.
>Od daň.poradkyně nic písemně nemám (mimochodem jiná
>daňová poradkyně mi řekla, ať necháme ověřit alespoň ten
>podpis). Jednateli vše vysvětluju, i spolu s daňovou
>poradkyní.
>Ještě nemáme vyřešenu záležitost ohledně nezaplacených
>faktur, které dluží s.r.o. společníkovi jako FO, když
>ještě podnikal jako OSVČ. Prodal s.r.o. stroje a
>zásoby, jsou to značné částky, nebyla vůle to zaplatit,
>protože by fyz.osoba hodně danila a platila na pojištění.
>Nevíte, co se s tím dá dělat? Děkuju.
Těžko radit někomu (myslím tím společníka a jednatele), kdo se zcela úmyslně vyhýbá daním a na rady nedbá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.