Vlákno názorů k dotazu Pracovní doba a státní svátek od VH - Re: Pracovní doba a státní svátek Moc tomu nerozumím:...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 4. 2014 11:22

VH

Re: Pracovní doba a státní svátek
    Moc tomu nerozumím: v létě máte směny 7,5 hodiny, ale přesto někdy směna činí 12 hodin. Je-li to tak, pak zaměstnavatel zřejmě změnil harmonogram pracovních směn a směnu ve svátek vám zrušil. O rozvržení pracovní doby rozhoduje zaměstnavatel, jenom musí respektovat, že je povinen zaměstnance s ním seznámit (i se změnou) nejméně 2 týdny předem.

• 15. 4. 2014 11:50

palko (neregistrovaný)

Přes léto dělám jen ranní od 6.00 do 14.00,ale vzhledem k tomu,že musíme někdy zaskakovat za někoho,kdo dělá směny 12 hodinové i přes léto,tak se stane,že děláme třeba 4 týdny jen ranní 7,5 hodin a pak jednu nebo 2 směny 12 ti hodinové a díky těm 2 směnám nám,prý nemáme nárok na placený svátek,který připadá na den,kdy by jsme byli v práci jen na 7,5 hodiny a byl to všední den.Tudíž máme hned o 7,5 hodiny v měsíce méně.Je tohle podle nějakého paragrafu nebo si to zaměstnavatel rozhoduje sám?

• 15. 4. 2014 12:03

VH

Už jsem psala, že o pracovní době a jejím rozvržení rozhoduje zaměstnavatel sám. Může podle potřeby měnit harmonogram pracovních směn, měnit délku směny apod. Já tomu rozumím tak, že pokud vyvstala na jeho straně potřeba, abyste konali práci v rámci 12hodinové směny v době, kdy jinak máte směny 7,5 hodiny (a máte placený svátek, který připadl na váš obvyklý pracovní den), rozhodl o změně v tom směru, že svátek není v tomto případě vaším obvyklým pracovním dnem a místo toho vám stanovil tu 12 hodinovou směnu.

• 15. 4. 2014 13:10

xJ (neregistrovaný)

Jestli jsem správně pochopila odpověď, tak zaměstnavatel s pracovní dobou 40 hod./týdně po - pá, může např. 2 týdny před dnem 21.4.2014 (svátek) změnit rozvržení směn na út.- pá se stanovenou prac. dobou 10 hod./denně a tím se vyhne placení náhrady za svátek, protože rozhodl o změně v tom směru, že svátek není v tomto případě obvyklým pracovním dnem a stejně tak může postupovat vždycky před svátky? Potom to zase změní na 8/40 a až se bude blížit další svátek, zase to změní ?

• 15. 4. 2014 13:21

VH

Vycházím z toho, že zaměstnavatel má pro změny harmonogramu důvody a že nezneužívá svého postavení na úkor zaměstnanců. Tazatel více nenapsal o oboru podnikání, takže odpovědi mohou být pouze obecné. Ale pokud bych měla pádné důvody, proč bych platila svátek a další směnu navíc, která by mohla být přesčasem? Já bych placení svátků zrušila, stejně tak všechny případy, kdy zaměstnanec nepracuje a náleží mu mzda.

• 15. 4. 2014 21:00

palko (neregistrovaný)

Děkuji za odpovědi.Nezneužívá toho,je to prostě potřeba vystřídat nějakého zaměstnance.Jde vlastně spíš o to,že pak prostě těch 7,5 hodin chybí,když je svátek neplacený z důvodu byť jediné 12 hodinové směny.Šlo mě spíš o to,jestli je to tak v pořádku a koukám že je.Kolikrát člověk zjistí,že je něco jinak než je od zaměstnavatele prezentováno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).