Re: Odpočet daně druřstevní byt
Měl jste doloženo u ročního zúčtování daně -
ZDP / § 38l / 1 / f) v případě úvěru poskytnutého na účely uvedené v § 15 odst. 3 písm. d) a g), potvrzením právnické osoby, že je jejím členem nebo společníkem, ?
http://zakony.kurzy.cz/586-1992-zakon-o-danich-z-prijmu/cast-4/platne-091001/
Nebo - proč neuznali ?
Ještě doplním, že jsem zjišťoval info osobně v bance. Paní v bance se hrozně divila, jak je možné, že jsem dostal úvěr na koupi družstevního bytu. Ale já bytem neručím. Mám ručitele. Firemní účetní tvrdí, že důvodem pro zamítnutí bylo, že nejsem vedený na katastru jako majitel nemovitosti. Což ještě dlouho nebudu, jelikož byt do osobního vlastnictví se převede po splacení anuity. Člen družstva samozřejmě jsem. Informaci od účetní mi potvrdili i na finančním úřadu a v kanceláři družstva, pod který byt spadá. Všude se na mne dívají, jako bych spadl z Marsu, copak nikdo nefinancuje družstevní byty ze stavebka?
Takže jsem ve slepé uličce. Dnes jsem tím strávil celé dopoledne, abych se utvrdil v tom, že FÚ má "pravdu" a musím se s tím smířit, ale....Paní v bance mi řekla, že si mám najít daňového poradce. Nestojím o to, aby se mi tato záležitost ještě prodražila:) Pokud by to byla částka v desetitících, pak...ale tady se jedná o cca 2 tisíce.
Jenže Vy jste, podle informací, měl nárok na uplatnění úroků podle ZDP § 15 odstavec 3 písmeno d) - a tam se nedokazuje vlastnictví bytu. V odstavci 4 není podmínka vlastnictví k výše uvedenému uvedena - je tam podmínka bydlení.
ZDP ve znění platném v roce 2009
§15/3/ d) splacení členského vkladu nebo vkladu právnické osobě jejím členem nebo společníkem za účelem získání práva nájmu nebo jiného užívání bytu nebo rodinného domu,
§15/4 ...Jde-li o předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. d), f), g), může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, kdy poplatník byt, rodinný dům nebo bytový dům získaný podle odstavce 3 písm. d), f), g) užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo k trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů.
A dokládá se (vedle potvrzením o úroku z banky) potvrzením právnické osoby, že je jejím členem nebo společníkem
Když dělám zaměstnancům RZD a někdo má úvěr na zaplacení podílu družstvu za družstevní byt a je členem toho družstva, tak mu normálně úroky uznám. Teda nevím, s čím má ten Váš FÚ problém a čím to zdůvodnil. To by mě teda naštvalo, kdyby mi na kontrole řekli, že jsem úroky uznávala neoprávněně. Dost na tom, že se člověk musí prokousávat těmi doloženými úvěrovými smlouvami a dávat pozor, aby v tom potvrzení o zaplacených úrocích bylo zmíněno to správné číslo úvěrové smlouvy a abych tuto smlouvu tady měla a ne nějakou jinou.
Takže ověřím, zda naše účetní má ode mne potvrzení, že jsem členem družstva. Nepamatuji se, kde všude jsem co dokládal, jelikož toho bylo opravdu hodně. Však to každej, kdo si tím prošel zná:)
Pokud potvrzení na firmě bude, mám tedy podat odvolání? Je na to lhůta 30dní. Co obnáší tento krok? Pokud je to zbytečné s nejasným výsledkem, nerad bych se tím zabýval a spíše se zaměřil na možné uplatňění příští rok. Jak je vůbec možné, že by se někdo jako FÚ, mohl splést? Vždyť by tam měli být ty "nejkvalifikovanější" z davu, no né? Ještě mne napadá si najít kontakt na jakýkoliv jiný FÚ a zkusit se o tom pobavit ještě s někým jiným. Moc děkuji za váš čas. S pozdravem Petr N.
Určitě to zkuste, jak jsem již psala, my s tím problém nemáme, a to nám peníze vrací přímo FÚ a to Písek, sice napoprvé jsem museli dokládat štos, ale určitě také takovou kartičku a vlastnictví členského podílu, nebo jak se to přesně jmenuje. Tak držím palce
Re: ?neoprávněné neuznání úroků/odvolání
Teda nevím, s
>>>čím má ten Váš FÚ problém a čím to zdůvodnil. To by
>>>mě
>>>teda naštvalo, kdyby mi na kontrole řekli, že jsem
>>>úroky uznávala neoprávněně. Dost na tom, že se člověk
>>>musí prokousávat těmi doloženými úvěrovými smlouvami
>>>a
>>>dávat pozor, aby v tom potvrzení o zaplacených
>>>úrocích
>>>bylo zmíněno to správné číslo úvěrové smlouvy a abych
>>>tuto smlouvu tady měla a ne nějakou jinou.
>>
>>
>>Takže ověřím, zda naše účetní má ode mne potvrzení,
>>že
>>jsem členem družstva. Nepamatuji se, kde všude jsem
>>co
>>dokládal, jelikož toho bylo opravdu hodně. Však to
>>každej, kdo si tím prošel zná:)
>> Pokud potvrzení na firmě bude, mám tedy podat
>>odvolání? Je na to lhůta 30dní. Co obnáší tento krok?
>>Pokud
>>je to zbytečné s nejasným výsledkem, nerad bych se
>>tím
>>zabýval a spíše se zaměřil na možné uplatňění příští
>>rok. Jak je vůbec možné, že by se někdo jako FÚ, mohl
>>splést? Vždyť by tam měli být ty
>>"nejkvalifikovanější"
>>z davu, no né? Ještě mne napadá si najít kontakt na
>>jakýkoliv jiný FÚ a zkusit se o tom pobavit ještě s
>>někým jiným. Moc děkuji za váš čas. S pozdravem Petr
>>N.
>
>Určitě to zkuste, jak jsem již psala, my s tím problém
>nemáme, a to nám peníze vrací přímo FÚ a to Písek,
>sice napoprvé jsem museli dokládat štos, ale určitě také
>takovou kartičku a vlastnictví členského podílu, nebo
>jak se to přesně jmenuje. Tak držím palce
Odvolání v každém případě. Jen si nejsem jistá, zda odvolání máte podávat Vy, jako pracovník. Nebo zaměstnavatel jako plátce daně.
Dejte znovu dokupy všechny možné papíry (kopie ze mzdové účtárny, kopie nájemní smlouvy, potvrzení od družstva od kdy jste družstevníkem) a ty k odvolání přiložte. V odvolání by se mělo zdůraznit, že se jedná o úvěr na zaplacení podílu družstvu za družstevní byt, kde jste členem družstva a byt užíváte. Uveďte i příslušné §§ ze ZDP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.