Re: Chyba na katastru?
Když probíhá digitalizace, tak jsou všichni majitelé pozemků vyzváni, aby si zkontrolovali údaje, všechny podklady jsou vystavovány na obecních/městských úřadech včetně map a do stanovené doby mají všichni možnost se k tomu vyjádřit a uplatnit námitky, k nahlédnutí jsou sestavy, na kterých jsou majitelé a původní čísla s výměrou a zároveň nová čísla s novými výměrami. U nás se takto odstranila spousta chyb a nedodělků. Ve vašem případě se asi nejedná o to, že by původní parcela dostala nové číslo a měla jinou výměru, ale vznikla úplně nová parcela, je to tak?
Ano, udělali novou parcelu ze dvou stran těsně kopírující tu stávající.
Tehdy přišlo nějaké to usnesení, kde popisovali, jak to vzniklo, jaké je číslo parcely a ano byl tam i nákres. Ale to nikdo zpochybňovat nechce. Před smrtí strýce byl původní pozemek 1/4 strýce, 1/4 mého otce a 1/2 babičky. Po smrti strýce pak jeho 1/4 připadla babičce.
Proběhlo to dědické řízení, 4 měsíce na to přišel tento dopis ohledně nového pozemku, jaký je poměr vlastníků tam psán není, pouze vzadu je, že se doručuje už pouze mému otci a babičce (nikoliv strýci, byť byl zapsán jako vlastník).
Myslím, že buď měl katastr zapsat vlastníky stejné jako jsou na původní parcele nebo pokud věděli, že vlastník, kterého tam napíší, je již po smrti a jeho všechny podíly na nemovitostech prošly dědickým řízením, tak měli vyzvat soud, nechť projedná, komu jeho čtvrtina připadne....
Ale zapsat na novou parcelu zemřelého člověka mi přijde nelogické.
Pro nás to teď znamená, že by se muselo otevřít dědické řízení po strýci (na soudu, když viděla, která právnička to řešila, nám rovnou řekla, že dřív, jak za půl roku to nebude vyřešeno), posléze vyřešit katastr a až po tom můžeme řešit dědictví po babičce.
Je to pro nás hodně bolestné a mrzí mě, že jsou úřady schopny takto komplikovat dědictví, kde je jen jeden dědic. Pozůstalý aby se pak zbytečně dohadovali na úřadech, protože nic kloudného se nikde nedozví. :-(
No, je škoda, že jste v podkladech na úřadu nezkontrolovali, že je tam veden pozemek na zemřelého strýce. Další problém je v tom, že se jedná o samostatnou parcelu, která digitalizací vznikla, jiné by to bylo v případě, že by se jednalo o parcelu původní, jenom s jiným číslem a jinou výměrou. U nás takto zjistilo dost občanů, že je na KÚ vedeno dost parcel na zemřelé předky. Dělali jsme dotaz na katastr, jak to řešit a bylo nám řečeno také, že jedině otevřít dědictví a protože v mnohých rodinách proběhlo už několik dědických řízení, všichni řekli, že se na to radši vykašlou.
Oni na katastru vezmou to, co je napsané v dědickém řízení a to potom rozepíší podle rozdělení notáře. Když v dědickém řízení ta parcela není uvedena, nemůžou s tím nic dělat.
Oni na katastru nezjišťují při digitalizaci, jestli majitelé pozemků žijí nebo ne.
Nám opravili jenom jednoho vlastníka pozemku, který měl v dědickém řízení tu parcelu zapsanou, jenom po skončení děd. řízení nebyla přepsaná na dědice a přišlo se na to právě při digitalizaci.
Upřímně nás ani nenapadlo, že by to katastr mohl zapsat jinak. V obci nebydlíme, babička devadesátiletá, ta si opravdu tehdy ani nemohla něco zkontrolovat....
Řekla bych, že je tam otázka té časovosti - nám vyrozumnění o nové parcele přišlo 4 měsíce po ukončení dědického řízení po strejdovi. Takže v době zapsání už ten člověk nežil a jeho dědictví bylo dořešeno a vlastníci přepsáni na základě usnesení soudu.
Pochopila bych, kdyby taková situace nastala během toho dědického řízení, ale 4 měsíce po nabytí právní moci?
Já Vám samozřejmě moc děkuju za Vaši zkušenost. Chtěla bych se v tomto státě dočkat, že mi někdo řekne na základě čeho to lze nebo nelze. Zatím nás právnička řešící dědictví po babičce odkázala na katastr se slovy, že to není její věc, katastr nás odkázal se stejnými slovy na soud a na soudu nás nenechali ani domluvit a jediné, co jsme slyšeli "jestli chcete otevřít dědické řízení, tady máte formulář". Takto odpovídala na všechny naše upřesňující dotazy, jak automat. Probrala se ve chvíli, kdy jsem se jí zeptala, co si ona osobně myslí, kde se stala chyba, jestli se nemám jít zpátky dohadovat na katastr....a to mi řekla "já si osobně nemyslím nic, tady si vyplňte formulář, jestli chcete....." :-)
A to ještě nemáte zkušenost s finančním úřadem, až budou mít všichni možnost zkontrolovat svůj daňový účet, to budou věci!! My tam měli stotisícový dluh na daních ze závislé činnosti, přesto, že vždycky platíme vše včas. Po týdnu hledání nám arogantně příslušná pracovnice sdělila, že v lednu 2012 a únoru 2013 měli chybu v systému a nějak se jim to tam správně nepřiřadilo....Ale že máme pětistovku přeplatek na DPH již od roku 2005 bychom se jinak nedozvěděli vůbec.....takže doporučuji pátrat a nedat se..
Nebojte, mám, dělám účetní ;-) Takže o úřadech si iluze nedělám.
Bohužel tohle není tahanice o peníze, řešení byrokratických nesmyslů, tady jde o city lidí. Řešit pozůstalost pro blízké nikdy není nic příjemného. A myslím, že v tomto případě by se úředníci přece jen měli přemoct.
Nemluvím o tom, že mám měsíc do porodu a oni si mě tam přehazují z jednoho úřadu na druhý, jak horkou bramboru.
Bohužel nikde jsem informace k tomu nenašla a tak nevím, zda ofiko napsat na katastr a čekat na odpověď nebo opravdu otevírat dědictví. Do toho právnička, která nám řekne, že jí tohle nezajímá a jede si dál dědické řízení i s touto chybou v katastru. Nevím, zda jde kvůli tomuto dědické řízení pozastavit, ale nerada bych, aby ona uzavřela dědictví po babičce a my ho pak zase museli otvírat.
To je pořád dokola dělat odhad nemovitosti atd. :-(
Úplně vás chápu. Máme dědečka 85 let, babička v prosinci zemřela a od té doby jenom pořád lítáme po úřadech, ale už hodně let řešíme všechno za ně, protože si vůbec nedovedeme představit, co by si chudáci počali, kdyby nikoho, kdo se o úřady postará neměli.
Je to prostě děs. Co se týká jednání na úřadech, je to především o lidech. Takoví, jaké popisujete, nemají podle mne na úřadech co dělat. Naštěstí u nás musím úředníky pochválit, jejich přístup je jiný. Vysvětlí, poradí a to jak na MÚ místně příslušném, tak na katastru, tedy to je alespoň moje zkušenost.
Napadá mě jenom jediná věc, pokud se svámi na kú nechtějí bavit,
zkusit požádat podle zákona 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím o sdělení, na základě čeho(jakého rozhodnutí, jakého dokladu a pod.) byl při digitalizaci pozemku v roce v KÚ ... zapsán jako vlastník pozemku pan ......., který v době digitalizace nežil (zemřel ......) a dědické řízení týkající se pozemků po zemřelém (vypsat pozemky, parcelní čísla a výměry) proběhlo dne.....
Jenom nevím, jestli vás tato infromace nevyjde dráž, než poplatky na notářství při otevírání dědictví. Ale povinnost odpovědět je.
Ani mi nemluvte, babička měla těžkou demenci, skončila ve špitále, otec se stal opatrovníkem a stejně se s ním nikde nebavili. Byť to měl soudně povrzené, nedali mu ani dopis na poště a za rok to nikde nevyhádal, prostě pošta má svá pravidla.
Takže se dá říct, že od smrti strýce neustále něco řešíme a je to opravdu nekonečné a úmorné.
V našem městě bohužel katastr před několika měsíci zrušili, tady se vždy člověk nějak dohodl. Teď to převzalo okresní město a stojí to za to.
Za radu děkuju.
Přemýšlím, jestli nebude jednodušší státem přidělenou právničku kopnout kamsi a nesehnat si právníka, který se o to vše postará.
Takto se vším musíme jezdit 30 km daleko, rodiče jsou neřidiči a ve výsledku se nikdy nic nevyřeší (kromě mého pocitu, že jim tam vzteky porodím :-D ).
Děkuji, zkusila jsem pohledat. Nicméně v odkazu, který posíláte, se přece jen řeší jiná situace - v domě úmrtí či projednávání dědictví tento pozemek neexistoval. Až po ukončení dědictví byl stávající pozemek díky digitalizaci rozšířen, respektive byl kolem stávajícího pozemku vyčleněn pruh se samostatným parcelním číslem.
Co se mi povedlo zjistit, tak nový pozemek katastrální úřad zavedl dle původního pozemku - tedy vlastníky. Nicméně zde je rozpor, v rozhodnutí, které tehdy zaslali, je napsáno rozdělení i mezi zesnulého strýce, nicméně tento dopis byl doručován babičce, otci a zesnulému strýci již ne. Tudíž katastr musel vědět o smrti strýce (jak jinak, než od notářky), přesto ho uvedl jako vlastníka.
ještě mě napadlo, nechat si udělat výpis z ku na tuhle parcelu, tam by mělo být podle čeho vklad zapsali a nechat si předložit tu listinu, budou tam taky datumy zápisu do ku, jestli náhodou ten zápis nebyl udělán ještě před umrtím (píšete, že rozmezí bylo pár měsíců), digitalizace se táhne minimálně 3-6 měsíců, potom by se ale stejně asi muselo otevřít dědické řízení po majiteli,
Výpis jsme si udělat nechali dneska, ale datumy tam bohužel nejsou a není tam samozejmě to rozhodnutí o dědictví po strýci. Nicméně se domlouvá se známou, co dělá reality, že se nám na to mrkne a na katastr zajede tohle vše zjistit.
Tak doufejme, že se k něčemu dopracujeme.
Po nabytí právní moci nám poslali to usnesení o parcele o 4 měsíce později, strýc samozřejmě zemřel ještě o několik měsíců dříve.
Já ještě jednou moc děkuju za všechny rady a nápady!
Dobrý den, slíbila jsem dát vědět. Nic moc se bohužel nevyřešilo. Pozemek byl do r. 2002 zapsán správně, poté údajně překreslovali mapy, což se zaměřovalo z letadla a náš pozemek zakreslil katastr dle stávajícího oplocení, které bylo ovšem menší. Na chybu přišli právě v době, kdy se vyřešilo dědictví po strýci a vše napravili tím, že té "ubrané" části dali vlastní parcelní číslo. A to je právě ten největší problém. Pokud by to přidali k původní parcele, není problém. Takto to bohužel změnit nedokážou, protože prý na vše potřebují jasné rozhodnutí o dědictví. A samozřejmě pokud parcela vznikla až po ukončení dědického řízení, toto číslo parcely se v něm neřešilo.
Bohužel nezbývá, než otevřít dědictví po strýci. Dnes to budeme vše sepisovat. Zůstává otázka, zda bude možné dědictví po babičce pozastavit, než se vyřídí toto. Jinak bychom museli následně otevírat dědictví i po babičce, zase řešit odhadce atd. Přijde mi to opravdu postavené na hlavu, obzvláště, když je už pouze jeden dědic. Po strýci dědí babička, která zemřela, po babičce pak pouze můj otec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.