Kontrola z inspektorátu práce,paní Jasná
Nám zrovna kontrola probíhá, je to kontrola pracovněprávních vztahů. Vybrali si vzorek zaměstnanců a u nich kontrolují prac. smlouvu vč. dodatků, mzdový výměr, způsob ukončení PP, zápočtový list a doklad, že byl předán, mzdový list, výplatní pásky a doklad o předání, výpisy z účtu, kde jsou odeslané mzdy, evidenci pracovní doby, rozpisy směn. A vnitřní předpisy.
Paní Jasná, chci se zeptat, musí být doklad o tom, že jsem zaměstnanci vydala výplatní pásku? Protože o tom jsem ještě neslyšela.
Re: Kontrola z inspektorátu práce,paní J
Vychází to z §142 ZP (5) Při měsíčním vyúčtování mzdy nebo platu je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy nebo platu a o provedených srážkách. Na žádost zaměstnance předloží zaměstnavatel doklady, na jejichž základě mzdu nebo plat vypočetl.
....jste povinna vydat a když zaměstnanec bude tvrdit, že nic nedostal, tak jak to dokážete? Proto i u nás je zavedeno podepisování převzetí výplatní pásky. A od nedávna písemný souhlas se zasíláním elektronicky na uvedenou e-mailovou adresu, a je pokoj :-). |Umožňuje nám to automaticky software.
Re: Kontrola z inspektorátu práce,paní J
Jistě, máte pravdu, musím říct, že jsem se s tím ještě nesetkala. Pracovala jsem u jedné velké společnosti tady a převzetí pásek se také nepodepisovalo, proto jsem byla překvapená. Raději to zavedeme, abychom se vyhnuli případným problémům. Je pravda, že když zaměstnanec řekne, že nic nedostal, těžko bych dokázala opak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.