Re: Co obnáší zaměstnání?
Tak to bude asi hodně individuální kolik si kdo za to vezme. Já např. účtuju za jednu mzdu 150kč..
Nevím, jestli bych někomu dala práva do IB, spíše bych si nechala vytisknout každý měsíc závazky k jednotlivým institucím (ZP, OSSZ, FÚ, jednou za kvartál Kooperativa) a uhradila to sama..veškeré dokumenty vám každý druhý účetní dnes porozesílá ze svých datových schránek na základě vaší plné moci.
Omlouvám se a upřesňuji - vlastním firmu, tedy jsem majitelem a jednatelem firmy. Pro firmu nepracuji, ale finanční poradce mě vybízí, abych se ve své firmě zaměstnal (protože dosud jsem si vyplácel pouze podíl na zisku a tento příjem, tj. příjem z kapitálového majetku, banky neakceptují). Pouze z těchto důvodů potřebuji pobírat nějakou dobu před žádostí o hypotéku mzdu, pak je možné opět přejít na vyplácení podílu ze zisku.
Děkuji, myslel jsem, že to bude více (daňový poradce mi tedy účtuje mnohem více). Funguje to tedy tak, že já účetní řeknu, jakou bych si přál mzdu (dejmetomu 30.000 Kč čistého), ona mi propočítá, kolik je to superhrubého, z toho každý měsíc spočítá, kolik je třeba zaplatit SP, ZP a daň a zadá příkazy na příslušné instituce a rozešle příslušná hlášení? Nevím, zda se hlášení posílají každý měsíc nebo jen ročně, ale účetní asi bude vědět. Pak na konci roku budu potřebovat takový bílý papír, abych si mohl podat daňové přiznání.
Vypadá to jednoduše. Kde je háček?
No právě háček to má, proto chce daňový poradce za to více peněz.
Protože on ví, kde jsou úskalí. To běžná účetní za 150 Kč na 1 mzdu těžko bude znát řadu věcí, které s tím souvisí a které mohou nakonec být pro vás "velmi nepříjemné".
Např. nelze mít pracovní poměr na činnosti týkající se obchodního vedení firmy.
V případě pracovního poměru (na jiné činnosti) ví, a doporučí klientovi schválit mzdu dle § 61 odst. 3 zákona o obchodních korporacích.
A další souvislosti....
Většina účetních má minimální paušál, 150,-Kč může odpovídat ceně za zpracování jedné mzdy ale s tím, že se jedná např. o 20 a více mezd za měsíc. Menší ceny jsou také v případě, že si nechává firma zpracovávat mzdy od toho, kdo zpracovává také účetnictví
Samozřejmě jsou rozdíly mezi kraji atd.
Mzdové účetní musíte jako první předat pracovní smlouvu se mzdovým výměrem. Na čistou mzdu si nehrajte, nedá se to každý měsíc propočítávat odzdola - více proměnných (dovolená atd.).
Dále každý měsíc musíte oznámit odměny, čerpání dovolené, volno, nemoc,...
Máte propočteno, kolik odvedete státu navíc na pojištění? Nevyplatila by se třeba americká hypotéka?
Je to trochu problém, mám několik let příjmy z kapitálového majetku, a drobný příjem z pronájmu. Ověřoval u více bank, příjem z pronájmu nestačí a příjem z kapitálového majetku banky neakceptují. To vím, zkoušel jsem banky a stavební spořitelny obcházet sám. Americká hypotéka také nevychází, i u ní je navíc nutno doložit příjmy, eventuálně banka půjčí do 40-50 % hodnoty nemovitosti, já potřebuji 80 %.
Jediná možnost je nechat se ve své firmě zaměstnat a doložit bance mzdu alespoň 6 měsíců.
Vím, že ze superhrubé mzdy odvedu 45 % na SP, ZP a dani, ale to je holt vedlejší daň za vlastní bydlení :)
Re: finanční poradce - rady
Mj. finanční poradce vám asi neřekl, že háček může být i v tom, že pracovní poměr na kratší dobu také není vhodný, že pracovní poměr na dobu určitou také není vhodný - to banka nebere.
Nechce náhodou s vámi uzavřít životní pojištění jako se zaměstnavatelem?
To tak trochu vypadá, že vás houpe.
Zrovna jsem měla před sebou potvrzení pro doložení příjmů ze zaměstnání. Je tam přímo uvedeno "Potvrzujeme, že se zaměstnancem není u nás vedeno jednání o ukončení jeho pracovního poměru. Neprodleně Vám oznámíme případné ukončení pracovního poměru výše jmenovaného i název jeho dalšího zaměstnavatele, pokud nám bude znám"
Aha, rozumím. Ale tyto případy se týkají lidí, kteří přijdou o zaměstnání a ohrozí splácení. A když pracovní poměr sám se sebou ukončím, tak osobní čistý příjem budu mít dokonce vyšší, protože právě nebudu muset odvádět ono sociální pojištění, čili moje bonita se zlepší.
Bohužel banky příjem z dividend neakceptují, proto musím takto šaškovat s pracovní smlouvou. Mám 4 daňová přiznání, příjem každý rok roste (tak, jak roste firma), ale banky bohužel § 8 jako příjem neberou. Berou jen § 6 nebo § 7, eventuálně § 9.
To je šílené :)
Možná nakonec bude nejčistší a odvodově nejlevnější pořídit živnosťák a část příjmů z firmy odklonit na mou osobu? (odběratelům je jedno, kdo jim fakturuje)
Jen je zde problém, že banky chtějí u živnostníků dvě daňová přiznání, takže o hypošku můžu požádat až r. 2016. Pokud nasimuluji mzdu, mohu žádat už letos.
(Dle rady finančního poradce.)
>>>>Hlavně si přečtěte podmínky hypo, co se stane, když
>>>>se
>>>>změní vaše finanční situace " a tato skutečnost může
>>>>mít podle názoru banky vliv na schopnost klienta
>>>>dostát
>>>>svým závazkům". Nechtěla bych se toho dožít...
>>>
>>>Zrovna jsem měla před sebou potvrzení pro doložení
>>>příjmů ze zaměstnání. Je tam přímo uvedeno
>>>"Potvrzujeme,
>>>že se zaměstnancem není u nás vedeno jednání o
>>>ukončení jeho pracovního poměru. Neprodleně Vám
>>>oznámíme
>>>případné ukončení pracovního poměru výše jmenovaného
>>>i
>>>název jeho dalšího zaměstnavatele, pokud nám bude
>>>znám"
>>
>>Aha, rozumím. Ale tyto případy se týkají lidí, kteří
>>přijdou o zaměstnání a ohrozí splácení. A když
>>pracovní
>>poměr sám se sebou ukončím, tak osobní čistý příjem
>>budu mít dokonce vyšší, protože právě nebudu muset
>>odvádět ono sociální pojištění, čili moje bonita se
>>zlepší.
>>Bohužel banky příjem z dividend neakceptují, proto
>>musím takto šaškovat s pracovní smlouvou.
A proč si nepůjčíte peníze z firmy?
Nebylo by to jednodušší a levnější?
Mám 4
>>daňová
>>přiznání, příjem každý rok roste (tak, jak roste
>>firma),
>>ale banky bohužel § 8 jako příjem neberou. Berou jen
>>§
>>6 nebo § 7, eventuálně § 9.
>Když to banka neakceptuje teď, tak potom jí to vadit
>nebude?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.