Re: FTV a DPH
FVE je v obchodním majetku, z OTE se tam uplatňuje zelený bonus, část el. se spotřebovává v soukromém domě, na kterém je FTV umístěna, /ten není v majetku/ pro vlastní spotřebu. Jsme plátci DPH. V info z GFŘ jsem vyrozuměla, že díky tomu, kdy byla FTV pořízena, nemuseli jsme krátit DPH na vstupu. No ale jak to teď pořešit s tou spotřebou el. pro vlastní potřebu /mimo podnikání/.
>>>>>>>Prosím může mi někdo jasně vysvětlit? Máme FTV na
>>>>>>>vlastním domě, jsme plátci DPH, jedeme na zelený
>>>>>>>bonus.
>>>>>>>Budeme něco dělat /třeba odvádět DPH/ z vlastní
>>>>>>>spotřeby
>>>>>>>el /tedy to, co spotřebujeme ve vlastní domácnosti?/
>>>>>>>A
>>>>>>>jak potom určím cenu? Ať čtu, co čtu, pořád mi to
>>>>>>>není
>>>>>>>jasný. Ale třeba někdo už to má vychytaný.
>>>>>>>Děkuji
>>>>http://www.finvest.cz/img/pic/informace/Info%20GF%20k%20DPH%20u%20FVE.pdf
>>>>
>>>>bod 4.1.
>>>>soukromá spotřeba elektřiny - odvést DPH z ceny, za
>>>>kterou lze elektřinu nakoupit od dodavatele ze sítě
>>>
>>>připojím se s dotazem - mám stejný případ, akorát že
>>>ne dokladu o výplatě podpory od OTE samozřejmě nelze
>>>najít kolik šlo na soukromou spotřebu - jak mám toto
>>>zjistit? Děkuji
>>
>>Máte fakturu na prodej elektřiny? Většinou se
>>vystavuje po konci roku za celý předchozí rok. V
>>porovnání s
>>podporou od OTE je na nízkou částku.
>
>bohužel od klienta vůbec nic nemám, jen vyúčtování
>podpory od OTE...a jen ta podpora jim přišla na účet, oni
>to s FVE moc neumí, takže neví, co by mi měli ještě
>dát a já také nevím, kde se to tam hledá...
Dostávám od klientů (mimo jiné) fakturu, kterou vystavuje za klienta PRE, na dodávku elektřiny z OZE. Tam je uvedena prodaná elektřina za rok. Když si sečtu z faktur za zelený bonus celkovou vyrobenou elektřinu za rok, tak vypočtu podíl prodané a soukromě spotřebované elektřiny.
Moji klienti nejsou plátci DPH a tudíž si neuplatnili odpočet DPH při pořízení FVE. Nemusí tak řešit odvod DPH ze soukromě spotřebované elektřiny. Ale krácení podle soukromé spotřeby používáme pro krácení odpisů FVE.
ano, jsou plátci, DPH z pořízení FVE si nárokovali DPH v roce 2009.....jak jsem psala, oni tomu bohužel nerozumí, já jsem zjistila letos dle výpisu z banky, že jim přišly nějaké peníze od OTE a trvalo jim to snad 2 měsíce než mi vůbec dali nějaké podklady z FVE, abych mohla vůbec zjistit o co jde.. takže Vám nedokáži říct, jestli něco prodávají dál, protože se bohužel o nic nestarají, dostanou podporu od OTE a víc je nezajímá... a když jsem se jich ptala jestli něco prodávají, tak mi bylo sděleno, že neví a že netuší, kde mají v SW FVE hledat...:-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.