Re: Komisní prodej a DPH
A proč by se mělo odvádět 2x DPH??? Postup tazatelky je správný, komisní zboží není prodané zboží (vytvoří se další "sklad") a stanoví se, ke kterému dni (většinou ke konci měsíce) komisionář uvede soupis zboží, které bylo prodáno a až na toto zboží se vystaví faktura... samozřejmě ke konci roku se provádí inventura...
Mohu poprosit jestli je tu někdo kdo vystavuje doklady pro komitenta (majitele zboží) plátce DPH v DE aby mi poradil jaké doklady a kdy vystavit?
Já se přiznám, že jsem vycházela z nápovědy pro Pohodu, kterou používám:
http://www.stormware.cz/Podpora/FAQ/pohoda/239/Jakym-zpusobem-mohu-resit-komisni-prodej-ve-skladu/?id=1597
Dle toho jsem pochopila, že vystavuji fakturu až na zboží, které je prodáno u komisionáře a tudíž datum zdanitelného plnění by bylo shodné s datem vystavení faktury, protože cituji z jiného zdroje: "Zdanitelné plnění, tedy dodání zboží podle komisionářské smlouvy, se považuje za uskutečněné dnem dodání třetí osobě, a to jak u komitenta, tak u komisionáře." Já to pochopila, že DPH tedy odvádím až je prodáno u prodejce.
Pokud je datem zdanitelneho plnění datum, kdy odešlu zboží ke komisionáři, musím dle mého mu vystavit daňovou fakturu s odeslaným zbožím a splatností za rok a pak nevím jak ho budu nutit k tomu aby zaplatil co už prodal.
Jsem teď asi uargumentovala sama sebe :).
Dobrý den,
naše společnost prodává knihy, které nám zasílá dodavatel do komise. My si zašleme dodavateli seznam zboží, které chceme do komise. On nám zašle zboží s jeho dodacím listem a dále si děláme v excelu evidenci celkového zboží v komisi. K poslednímu dni v měsíci dodavateli zašleme seznam zboží, které jsme prodali, a on nám pošle fakturu k poslednímu dni v měsíci. Na konci roku si odsouhlasujeme zůstatky zboží v komisi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.