Re: Přehled VZP-FO vedoucí účetnictví
Dobrý den, děkuji za odpověď. Já mám v přehledu uveden dílčí ZD. Taky to tak děláme každý rok, ale nyní mi přehled nechtěli vzít, pořád opakovali, že tam potřebují příjmy a výdaje, že je ZD nezajímá. Nevím, jak jim to mám vysvětlit. Domluvili jsme se, že donesu DP a vysvětlím jim, jak to myslím. Dokonce na mě vyjeli, že už i loňský přehled mám špatně a že to budu muset opravit. Když je osvč ve ztrátě, uvádím ZD do ř.2 (do výdajů)?
Děkuji.
Na přehledu u ZP se opravdu vyplňují příjmy a výdaje. Mají takto nastavené přehledy. Vyplňte místo příjmů a výdajů prostě výnosy a náklady tak, aby jste se dostala na dílčí základ daně na řádku 113 DAP. Budou spokojeni a vyjde to nastejno. Takto to dělám již řadu let já....
Vůbec se s nimi na podatelně nebavte. Pošlete "Přehled" poštou nebo pomocí datové schránky. Pokud budou něco chtít, tak ať se ozvou sami a uvedou příslušné §§, podle kterých je podání chybně.
Pokud OSVČ vede účetnictví a má daňovou ztrátu, tak tutu ztrátu uveďte do příjmů mínusem. Je to v souladu s jejich pokyny. A to, že paní na podatelně nemá zkušenost s touto možností, by neměla jít k tíži OSVČ.
Pokud je OSVČ s hlavní činností, tak stejně zdravotní pojištění ve výsledku bude z minimálního vyměřovacího základu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.