Re: nový rozsudek na Švarc
[29] Nejvyšší správní soud uzavírá, že společným rysem a jakýmsi leitmotivem všech znaků závislé práce vymezených (nově) v § 2 odst. 1 zákoníku práce, je osobní či hospodářská závislost zaměstnance na zaměstnavateli. Tyto znaky slouží k odlišení závislé práce
od jiných ekonomických aktivit (zejména samostatného podnikání), ale také od aktivit jiného charakteru (zejména mezilidské výpomoci). Proto musí správní orgány při postihování nelegální práce v řízení obviněnému prokázat naplnění všech těchto znaků – zaměstnanec osobně
a soustavně vykonává práci jménem zaměstnavatele a podle jeho pokynů, přičemž se vůči zaměstnavateli nachází v podřízeném vztahu. Odměna tedy sice přísně vzato nepředstavuje samostatný definiční znak závislé práce (jde o povinnost, která zaměstnavateli
na základě výkonu práce vzniká), avšak pokud jedna osoba poskytne nebo přislíbí druhé za její činnost odměnu, jde o významnou skutečnost pro posouzení, zda mezi nimi existuje vztah
nadřízenosti a podřízenosti vyplývající z hospodářské závislosti zaměstnance na zaměstnavateli.
6 Ads 46/2013 - 39
>>>>Dobrý den, velice Vás tu prosím o radu. Dle informací
>>>>pravděpodobně spadám do švarc. s. a nerad bych platil
>>>>pokutu.
>>>>
>>>>Jsem OSVČ (plátce dph) - jezdím kamionem pro jednu
>>>>firmu a té fakturuji (kamion atd. jé mé). Jedná se
>>>>ošvarc. a pokud ano co mám udělat pro to aby nebyl.
>>>>Děkuji
>>>>za rady
>>Prosím pěkně a co to znamená v překladu do lidské
>>řeči? Mně, jako externí účetní taky poskytne klient
>>odměnu
>>za mojí činnost a nejsem jeho zaměstnanec....
>Mirko zrovna jsem chtěla napsat totéž. Když moje
>stavební firma postaví klientovi dům a dostane odměnu (nebo
>to není odměna?), tak jsem podřízená?
Je důležité si přečíst celý rozsudek, je to tam pěkně popsáno
např.
[24] Zaměstnanec dále musí práci vykonávat osobně – pokud by používal k plnění úkolů další osoby (např. v době své nemoci), nutně by se vytratil prvek osobní závislosti na zaměstnavateli
a šlo by spíše o obchodní vztah, kdy jedna strana poptává u druhé službu či dílo a nezáleží jí na tom, kdo službu provede nebo dílo vytvoří. Zaměstnanec také vykonává práci podle zaměstnavatelových pokynů – jestliže by plnil zadání samostatně a druhá strana by nebyla
oprávněna mu průběžně zadávat jednotlivé úkoly a kontrolovat jejich plnění, jednalo by se spíše o vztah zadavatele zakázky a samostatného podnikatele, který ji pro něj plní. Skutečností osvědčující řídící pravomoc zaměstnavatele může být též určování a vykazování pracovní doby.
Zaměstnanec musí taktéž jednat jménem zaměstnavatele – v tomto znaku se koncentruje hospodářská závislost zaměstnance na zaměstnavateli, neboť zaměstnavatel poskytuje pro práci
svůj kapitál, hmotné i nehmotné prostředky, vytváří pro ni předpoklady a nese riziko neúspěchu, zaměstnanec však nemůže jednat na svůj účet a získávat ze své práce jiné ekonomické výhody
než ty, jež mu poskytuje zaměstnavatel.
Neznáme přesně specifika toho případu a smluvní ujednání mezi nimi, ale také bych se přikláněla k tomu, že je třeba prokázat hospodářskou a osobní závislost na zaměstnavateli, pokud jezdí vlastním kamionem nebude zřejmě plně prokázána formulace na "náklady zaměstnavatele", ale nejsem právník.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.