Zálohová faktura pro s.r.o.
>Dobrý den, vystavila jsem v březnu zálohovou fakturu
>pro s.r.o. na konci března byla celá částka proplacena.
>Nevystavila jsem daňový doklad o přijaté platbě - vedeme DE. Dnes je stavba dokončena, doplatek 0,-Kč. Nyní musím vystavit fakturu konečnou, ale jak , když se jedná o PDP.V základu mám nulu v dph také. Vůbec nevím jak na to. Děkuji
Re: Zálohová faktura pro s.r.o.
PDP je v zálohách přece jednoduší než "běžné" DPH. Prostě vystavíte daňový doklad jako kterýkoliv jiný s PDP a odečtete částku za zaplacenou zálohu.
V základu budete mít částku za práce, nikoliv nulu. A k tomu si spárujete tu již uhrazenou zálohu.
Ta zaplacená záloha není zdanitelným plněním. Až ta konečná faktura je daňovým dokladem.
Tak děláte něco špatně. Ve faktuře musíte mít dvě položky - jedna plusem a druhou mínusem tu zaplacenou zálohu. Nevím, v jakém programu účtujete, ale ty položky si musíte odlišit členěním DPH - u první musíte mít někde kolonku na označení , že jde o PDP a u té zálohy budete mít, že nevstupuje do DPH.
Budete si ale asi muset vyhodit z účetnictví ten první daňový doklad, který jste vystavila na zaplacenou zálohu, abyste to neměla pak c účetnictví a v DPH dvakrát, jestli se vyjadřuji srozumitelně.
vykazování je na základě "členění DPH"
Zálohu odpočítáváte bez jakéhokoliv vyčísleného DPH,
ve faktuře na DD však uvedete sazbu DPH (např. 21%), i když se to podle zákona nemusí a smažete vyčíslené DPH a uvedete větu "daň odvede zákazník".
Máte asi problém z nastavením základních funkcí programu. Co máte za program?
Už jsem se setkala s programem, které neuměl na jedné faktuře dva "odlišné" způsoby DPH.
Vizuálně pro zákazníka je ta faktura dobře, ale nenačetla se do podkladů pro dph, takže jsme se naučila to obcházet - prostě ten rozdíl ze zálohy dát do přiznání DPH ručně - určitě Váš program umožňuje vstup do přiznání pomocí např. "ostatní případy dph"
a do evidence pro RPDP také lze vstoupit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.