Re: prodej auta společníkovi sro, dph?
To musíte vědět vy, zda VH společnosti schválila a přistoupila plně k zákonu o obchodních korporacích ( notářský zápis byste měli někde ve firmě).A bylo by to zveřejněno v rejstříku ( popř. byste čekali na zápis).
Pochybuji, že by zakladatelská smlouva nevyžadovala žádné úpravy. Jste si tím jistá?
>>
>>>Pokud společnost nepřistoupila v plném rozsahu k
>>>zákonu o obch. korporacích a nemá změnu zveřejněnu ve
>>>veřejném rejstříku, pak nadále postupujete dle §196a
>>>obch.
>>>zákoníku.
>>
>>tak tomu už nerozumím vůbec... přistoupit k novému
>>zákonu, naše zakladatelská smlouvy nevyžaduje
>>úprav...
>>takže jsem přistoupila nebo nepřistoupila?
>To musíte vědět vy, zda VH společnosti schválila a
>přistoupila plně k zákonu o obchodních korporacích (
>notářský zápis byste měli někde ve firmě).A bylo by to
>zveřejněno v rejstříku ( popř. byste čekali na zápis).
Pokud nepřistoupila, tzn. neměnila společenskou smlouvu/stanovy, pak se řídíte nadále starým obch. zákoníkem ohledně prodeje majetku - viz §196a
>Pochybuji, že by zakladatelská smlouva nevyžadovala
>žádné úpravy. Jste si tím jistá?
protože ve společnosti je jediný společník valná hromada se nekoná, jako usnesení valné hromady lze brát jakékoliv rozhodnutí společníka samotného... a protože se nekoná valná hromada... neexistuje o ní zápis... takže nic není na obchodním rejstříku
moc světla jste mi do toho nevznesla
mimochodem kontroloval jsem listinu na rejstříku a žádnou nutnou změnu jsem tam nenašel... ostatně soud nás má v případě, že tam nějaká změna je nutná vyzvat... a taky to neudělal
nicméně pochopil jsem z toho, že od 30.6. se bude automaticky předpokládat, že jsme přistoupili k zákonu o obchodních korporacích, protože je to datum, do kdy se tak stát musí dle zákona, že?
Myslím, že v tom máte trochu zmatek.
Určitě nelze brát jakékoliv rozhodnutí společníka samotného jako usnesení VH. Je stanovená nějaká forma, v určitých případech musí mít formu notářského zápisu. Např. při změně spol. smlouvy je vyžadován notářský zápis.
Nic takové, jako automatické předpokládání přistoupení k ZOK neexistuje.
Moc světla jsem vám do toho nevznesla, protože o tom nic nevíte a jdete na to systémem já nic, to mě musí někdo upozornit, tak to celé nefunguje.
Takže doporučuji si nechat prohlédnout zakladatelské dokumenty odborníkem a pak dle jeho rady jednat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.