Vlákno názorů k dotazu Prodej auta společníkovi sro, dph? od alen1 - Re: prodej auta společníkovi sro, dph? Pokud společnost nepřistoupila...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 5. 2014 13:38

alen1 (neregistrovaný)

Re: prodej auta společníkovi sro, dph?
    Pokud společnost nepřistoupila v plném rozsahu k zákonu o obch. korporacích a nemá změnu zveřejněnu ve veřejném rejstříku, pak nadále postupujete dle §196a obch. zákoníku.

• 6. 5. 2014 13:59

Petronila (neregistrovaný)

tak tomu už nerozumím vůbec... přistoupit k novému zákonu, naše zakladatelská smlouvy nevyžaduje úprav... takže jsem přistoupila nebo nepřistoupila?

• 6. 5. 2014 14:16

alen1 (neregistrovaný)

To musíte vědět vy, zda VH společnosti schválila a přistoupila plně k zákonu o obchodních korporacích ( notářský zápis byste měli někde ve firmě).A bylo by to zveřejněno v rejstříku ( popř. byste čekali na zápis).
    Pochybuji, že by zakladatelská smlouva nevyžadovala žádné úpravy. Jste si tím jistá?

• 6. 5. 2014 14:28

alen1 (neregistrovaný)

>>
    >>>Pokud společnost nepřistoupila v plném rozsahu k
    >>>zákonu o obch. korporacích a nemá změnu zveřejněnu ve
    >>>veřejném rejstříku, pak nadále postupujete dle §196a
    >>>obch.
    >>>zákoníku.
    >>
    >>tak tomu už nerozumím vůbec... přistoupit k novému
    >>zákonu, naše zakladatelská smlouvy nevyžaduje
    >>úprav...
    >>takže jsem přistoupila nebo nepřistoupila?
    >To musíte vědět vy, zda VH společnosti schválila a
    >přistoupila plně k zákonu o obchodních korporacích (
    >notářský zápis byste měli někde ve firmě).A bylo by to
    >zveřejněno v rejstříku ( popř. byste čekali na zápis).
    Pokud nepřistoupila, tzn. neměnila společenskou smlouvu/stanovy, pak se řídíte nadále starým obch. zákoníkem ohledně prodeje majetku - viz §196a

>Pochybuji, že by zakladatelská smlouva nevyžadovala
    >žádné úpravy. Jste si tím jistá?

• 7. 5. 2014 7:55

Petronila (neregistrovaný)

protože ve společnosti je jediný společník valná hromada se nekoná, jako usnesení valné hromady lze brát jakékoliv rozhodnutí společníka samotného... a protože se nekoná valná hromada... neexistuje o ní zápis... takže nic není na obchodním rejstříku

moc světla jste mi do toho nevznesla

mimochodem kontroloval jsem listinu na rejstříku a žádnou nutnou změnu jsem tam nenašel... ostatně soud nás má v případě, že tam nějaká změna je nutná vyzvat... a taky to neudělal

nicméně pochopil jsem z toho, že od 30.6. se bude automaticky předpokládat, že jsme přistoupili k zákonu o obchodních korporacích, protože je to datum, do kdy se tak stát musí dle zákona, že?

• 7. 5. 2014 8:11

alen1 (neregistrovaný)

Myslím, že v tom máte trochu zmatek.
    Určitě nelze brát jakékoliv rozhodnutí společníka samotného jako usnesení VH. Je stanovená nějaká forma, v určitých případech musí mít formu notářského zápisu. Např. při změně spol. smlouvy je vyžadován notářský zápis.
    Nic takové, jako automatické předpokládání přistoupení k ZOK neexistuje.
    Moc světla jsem vám do toho nevznesla, protože o tom nic nevíte a jdete na to systémem já nic, to mě musí někdo upozornit, tak to celé nefunguje.
    Takže doporučuji si nechat prohlédnout zakladatelské dokumenty odborníkem a pak dle jeho rady jednat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).