Re: Základ pro zdr.poj. nedosáhl min. mz
Tak teď si nejsem odpovědi zcela jistá, protože v pokynech jsem našla toto :
Osoba celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku
Do této kategorie může být osoba zařazena jen tehdy, pokud nemá příjmy ze zaměstnání ani ze samostatné výdělečné činnost
Celodenní osobní a řádná péče a placení pojistného
Pokud je osoba celodenně osobně a řádně pečující o dítě (děti) po celý kalendářní měsíc zaměstnána, odvádí zaměstnavatel pojistné ze skutečně dosaženého příjmu bez povinnosti dopočtu do minimálního vyměřovacího základu. V případě poskytnutí pracovního volna bez náhrady příjmu se pojistné neplatí. Reálně lze podmínku celodenní osobní a řádné péče splnit při zkráceném pracovním úvazku nebo při práci doma.
Zde odkaz - oddíl II.
http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni/archiv-vydanych-cisel/clanky/2012-12-ing-antonin-danek-osoby-pecujici-o-deti.htm
Doufám, že toto stále platí - nebo byly nějaké změny? Prosím p. Jasnou.
Čerpala jsem ze stránek VZP
http://www.vzp.cz/platci/informace/povinnosti-platcu-metodika/2-3-platce-pojistneho-stat
Odkaz je téměř dole tohoto článku.
Osoba celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku
Do této kategorie může být osoba zařazena jen tehdy, pokud nemá příjmy ze zaměstnání ani ze samostatné výdělečné činnosti.
Podmínka celodenní osobní a řádné péče se považuje za splněnou jen tehdy, pokud:
jde o osobní, řádnou a celodenní péči, tj. dítě není svěřeno do péče jiné osobě, třeba i z rodiny, a
dítě není umístěno v zařízení s týdenním či celoročním pobytem, nebo
dítě předškolního věku není umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která převyšuje čtyři hodiny denně, nebo
dítě plnící povinnou školní docházku není umístěno ve školním zařízení či jiném obdobném zařízení po dobu přesahující návštěvu školy.
Do této kategorie se může zařadit pouze jedna osoba, a to otec, matka, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů.
A toto teda neplatí?
Pokud je osoba celodenně osobně a řádně pečující o dítě (děti) po celý kalendářní měsíc zaměstnána, odvádí zaměstnavatel pojistné ze skutečně dosaženého příjmu bez povinnosti dopočtu do minimálního vyměřovacího základu. V případě poskytnutí pracovního volna bez náhrady příjmu se pojistné neplatí. Reálně lze podmínku celodenní osobní a řádné péče splnit při zkráceném pracovním úvazku nebo při práci doma.
Od kdy? Takže zaměstnankyně si musí doplácet ZP do minima?
Mám těchto zaměstnankyň více a při kontrolách na ZP bylo vždy vše v pořádku, jak je to tedy možné?
Ale u minimálnímo vym. základu je toto:
Minimální vyměřovací základ není určen pro zaměstnance, který je po celý kalendářní měsíc:
d. osobou, která celodenně, osobně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Podmínka osobní a celodenní péče se posuzuje stejně jako u obdobné kategorie, za kterou platí pojistné stát (zvláštní případy, kategorie L). Nedodržet pravidlo o minimálním vyměřovacím základu je však možno pouze u zaměstnance, který je otcem nebo matkou dítěte, případně osobou, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů (vždy jen jedna osoba)
Zde odkaz:
http://www.vzp.cz/platci/informace/povinnosti-platcu-metodika/zamestnavatele/minimalni-vymerovaci-zaklad
Už mi to zapálilo. Takže nebude se dopočítávat. Sice tato žena nespadá do kategorie plátce stát (ty jsem vyjmenovala v předešlé odpovědi), ale spadá do kategorie, u které se nemusí dopočítávat do minim. vyměř. základu.
Ve všem, co se týče žen mám pouze teoretické znalosti, protože pracuji ve vojenském podniku, kde je počet žen téměř nulový.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.