Re: likvidace majetku v pr. roku, vrác.D
Fyzická likvidace majetku není zdanitelné plnění, DPH by se řešit nemělo. Trochu je mi divné, že auto, které se koupí, se za půl roku "vyhodí" . Žádná záruka ?
Pokud ovšem máte doklad, je vše v pořádku. Určitě jste také za likvidaci platili, tak vše bude ok.
Re: likvidace majetku v pr. roku, vrác.D
Já vím, že to asi nevypadá nejlépe, ale bylo to staré auto, něco z něho použili (de facto ze dvou smontovali jedno) a zbytek nechali zlikvidovat....takže myslíte, že DPH nemusím řešit? Lekla jsem se, že nejen DP, ale i DPH bude špatně....jsem účetní, takže co dělá majitel se mnohdy nedovím nebo opožděně jako v tomto případě...člověk aby je pořád zpovídal, vyptával se....díky moc. J.V.
Re: likvidace majetku a DPH
Vozidlo bylo používáno pouze pro podnikání, je to nákladní auto přestavované ze dvou na kropičku (používáné na stavbách apod.), čištění komunikací - poskytování technických služeb, takže osvobozené plnění dle §51 to není...takže koupili to, neco z toho použili, ze dvou splácali jedno a toto (zbytek z něj) zlikvidovali.....j.v.
podle mě také nejde o úpravu odpočtu dle §78 ZDPH
viz citace z čl. ing. Děrgela:
Výkladově se dlouhodobě likvidace nepotřebných zásob nepovažuje za „dodání zboží“ ve smyslu zákona o DPH, takže není předmětem „dodanění“ odpovídající DPH na výstupu. Nejedná se ani o „fiktivní“ dodání zboží za úplatu ve smyslu § 13 odst. 4 písm. a) a odst. 5 zákona o DPH, coby tzv. použití hmotného majetku pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností plátce. A to proto, že likvidaci zásob nelze považovat za nějakou formu „použití“ nebo „poskytnutí“ daného majetku pro „nepodnikatelské“ účely. Fyzickou likvidací zásob - která by měla být maximálně průkazná - nedochází k jejich „použití“, v lepším případě se z nich stává odpadová surovina, v horším jsou nenávratně zničeny spálením ve spalovně nebo uložením na skládku odpadů. Což jistě nelze považovat za „použití“ těchto zásob.
Že zničení zásob nepředstavuje fiktivní dodání zboží za úplatu s povinností přiznat DPH na výstupu potvrdil také Nejvyšší správní soud (NSS) ve svém rozsudku ze dne 2. 9. 2009, čj. 1 Afs 52/2009-66, který byl sloučen s rozsudkem ze dne 2. 9. 2009, čj. 1 Afs 51/2009-67, viz www.nssoud.cz.
myslím, že výše uvedené se netýká jen zásob, ale i jiného obchodního majetku
Ano, nejde o úpravu odpočtu dle §78 ZDPH. Nákladní auto bylo dle toho, co jste psala, koupené na náhradní díly - bylo z něj použito jen něco a od 9/2013 byla jeho SPZ uložená v depozitu. Bylo vůbec někdy použito na stavbě? Pokud ne a sloužilo jen na ND, tak nemělo být ani zařazeno do HM a uvedeno do ř.47 Přiznání k DPH. Toto uvedení v ř.47 vám nyní způsobuje současné problémy s FÚ, kdy oni to dle ř.47 posuzují jinak, než jaký je skutečný stav věci.
Na stavbě bylo 8 a 9 měsíc než ho uložili do dep. a pak použili na ND....nebylo v dep. v době zakoupení....brala jsem to post. 8/2013 koupě a zař., 9/2013 uložení do depozita, což je běžné, auta putují a vystupují z depozita několikrát ročně dle sezóny a množství práce, takže už fakt nevím....vrátit DPH nebo ne? Byl to HM zařazený do užívání, platili jsme siln. daň, ale to, že majitel změnil úmysly a ze dvou udělal jedno....to druhé nebylo zařazeno a to bylo původně na ND...to jsem zařadila až v r. 2014, kdy jej vytáhl z depozita....a oznámil, že z toho uplácal jedno auto... co s tím????jv.
...
>Na stavbě bylo 8 a 9 měsíc než ho uložili do dep. a
>pak použili na ND....nebylo v dep. v době
>zakoupení....brala jsem to post. 8/2013 koupě a zař., 9/2013 uložení
>do depozita, což je běžné, auta putují a vystupují z
>depozita několikrát ročně dle sezóny a množství práce,
>takže už fakt nevím....vrátit DPH nebo ne? Byl to HM
>zařazený do užívání, platili jsme siln. daň, ale to, že
>majitel změnil úmysly a ze dvou udělal jedno....to
>druhé nebylo zařazeno a to bylo původně na ND...to jsem
>zařadila až v r. 2014, kdy jej vytáhl z depozita....a
>oznámil, že z toho uplácal jedno auto... co s
>tím????jv.
Mohlo by se jednat o "fiktivní" Dodání zboží za úplatu dle § 13 4b), protože nákl. auto nebylo fyzicky zlikvidováno celé, ale část dílů z něho byla použita na vytvoření HM vlastní činností - to "uplácané jedno auto" :) a tam by pak dodanění odpovídající DPH na výstupu přicházelo do úvahy. V této věci nejsem odborník, a tak si počkejte i na názor jiných.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.