Re: Přefakturace služeb z EU
u nájmu nemovité věci je místo plnění v SR - viz §10 ZDPH, fakturace bez DPH, ř. 26 přiznání
nejsem si jista, zda je registr. popl. považován za službu spočívají v oprávnění ke vstupu dle §10b odst. 1 písm. a) ZDPH
pokud by to nebyla služba dle §10b, ale šlo by o službu dle §9 odst. 1 ZDPH, podléhala by DPH ve výši 21%
Děkuji, ale teď nevím, my si nepronajímáme celou nemovitost, ale jen část, plochu k výstavě produktů. Fakturu přijatou z EU na tyto služby mám bez DPH a dávám ji na ř. 5 a ř. 43, mám to doufám správně? A mám část této faktury pouze přeúčtovat ještě jednomu českému plátci. Tak jsem si myslela, že do faktury uvedu přefakturace služeb a vyúčtuji to s českým 21% DPH. Proč mám uvádět do přiznání DPH ř. 26, tam se o par. 10 nic nepíše?
nemusíte si pronajmout celou nemovitost, stačí i část
v §10 ZDPH je uvedeno mj. udělení práva na užívání nem. věci a místo plnění je pak mimo tuzemsko, proto ř. 26 - přečtěte si pozorně pokyny pro vyplnění přiznání k DPH, §10 tam samozřejmě není zmíněn, ale je tam odkaz na §24a, který zahrnuje všechny služby s místem plnění mimo ČR (Poskytnutí služby s místem plnění mimo tuzemsko (§ 24a), mimo plnění vykazovaných na řádku 21).
pronájem by se ani neměl uvádět do ř. 5 a 43
záleží samozřejmě, jak máte smluvně ošetřeno se slov. dodavatelem a českým zákazníkem - jak je popsána poskytovaná služba, zda konkrétně nájem a další služby nebo zajištění veletrhu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.