Re: Měsíční náklady - leasing
... a to ještě pouze u operativního leasingu.
U FL je to složitější, protože do kalkulace musíte zohlednit i skutečnou zůstatkovou cenu auta po ukončení leasingu - a ta bude určitě jiná než obvyklá odkupní cena 1000 Kč.
Základní otázka ovšem je, k čemu se výsledek kalkulace použije.
Je to pouze informativní výsledek pro vedení firmy, abychom věděli jak si které auto vede a co zlepšit. V tomto případě se jedná o FL. Myslíte že by bylo hodně zkreslující spočítat jen veškeré splátky + tu odkupní cenu / počet měsíců leasingu? Tu skutečnou zůstatkovou cenu vůbec netuším jak bych spočítala. děkuji
Zůstatkovou cenu zjistíte tak, že se podíváte po internetu, za kolik by se takové auto dalo prodat a z hlediska opatrnosti odečtete 10%. (kdyby ceny na internetu byly skutečné tržní ceny, tak by tam nebylo tolik nabídek).
Pokud vezmete v úvahu pouze odkupní cenu, tak se Vám stane, že po doplacení FL zásadně klesnou náklady na amortizaci a tím se skokově zvýší ziskovost. Ve skutečnosti se ovšem nestalo nic jiného, než že byly doplaceny pořizovací náklady auta. To nemá s efektivitou nic společného.
Touto problematikou se občas taky zabývám a výpočet řeším tak, že mám spočítaný normativ na každé auto - nezávisle na aktuálních nákladech. Počítám na roční bázi - doprava je pro nás okrajová záležitost-doplňková činnost k hlavnímu předmětu podnikání.
Např. auto s PC 350 tis. Kč mi vychází na cca 5,10 Kč/km. Tato informace mi pro ekonomickou úvahu ohledně ziskovosti naprosto stačí.
Navíc si myslím, že měsíčně má význam počítat pouze takové činnosti, které je možné ve velmi krátké době ovlivnit - co udělá vedení, pokud např. v dubnu bude provoz auta výrazně ztrátový. Pochybuji, že se auta zbaví. I ostatní náklady spojené s provozem auta jsou víceméně fixní, takže ziskovost lze ovlivnit pouze na straně tržeb - jednotková cena (což vzhledem k riziku vedení krajně nerado dělá) nebo "naježděné" km. Ale to už jsme od stanovení nákladů docela daleko.
Máte pravdu, že je třeba toto počítat spíše z dlouhodobějšího hlediska, ale je to jen předběžně, aby vedení vidělo např. 3 měsíce po sobě jestli auto není ztrátové a případně hledali jinou práci nebo se snažili jak jste psal zvýšit počet najetých kilometrů. Aby např. půl roku nedošlo k tomu, že by toto auto vůbec nic nevydělalo a bylo pro firmu ztrátové. Je třeba zohlednit spoustu věcí, co mě třeba ani nenapadlo, mám se co učit. Moc děkuji za podrobný popis a ochotu :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.