Re: Nepodepsané smlouvy
Záleží na tom, co máte v pracovní náplni, o co se staráte. Pokud máte na starosti i personální věci (pracovní smlouvy a jejich znění, výměry, lékařské prohlídky atd.), tak samozřejmě musíte mít všechny doklady v pořádku a když přijde kontrola, Vy jí je předkládáte.
Pokud jste pouze mzdová účetní a dostanete jen údaje o zaměstnanci a jeho docházce a jeho mzdě a doklady má hlídat někdo jiný, tak mzdu zpracujte a na úřady ho přihlaste podle Vám dodaných údajů.
Ale musíte být krytá, musí být jasno, jak to je s tou odpovědností.
Personalistiku na starosti nemám. Přihlášky na ZP dělám až po uzavření výplat, - ale to se tak dělalo stejně ve všech společnostech, co jsem pracovala.... Při kontrole to akorát vytknou, ale ani do protokolu o kontrole nepíší. V té firmě, co jim dělám to mzdové účetnictví, mají zřejmě dost nepořádek a oběh dokladů neprobíhá tak, jak by měl. Mají pobočky po celé republice.
Taky dělám mzdy externě, pracovní smlouvy a jejich znění nevidím, to mají na starosti v té firmě. Já jsem si sestavila takový "dotazník", ve kterém mně vypíší všechny údaje, které pro zavedení toho člověka potřebuji a z kterých vím, jaké další doklady nebo potvrzení od něj mám požadovat (např. když je zatrženo, že je ve II. pilíři, chci rozhodnutí o nabytí právní moci, apod.). A také chci vidět zápočťáky, kvůli exekucím nebo kvůli tomu, jestli pracovní poměry navazuji, když určuji, jestli mu za ten měsíc přísluší dvanáctina dovolené nebo ne. Co mám v originále a v čem se nespoléhám na tu personální stránku věci, to jsou dańová prohlášení a doklady k nim. Ty si hlídám a eviduji sama.
Pak dostanu docházku a další věci ke mzdám.
Zpracuji mzdy. A pak elektronicky odešlu přihlášky, odhlášky a změny (např. změna bydliště apod.) na MSSZ a přehled.
Totéž na ZP (tedy kromě těch změn bydliště, ty se na ZP nehlásí).
Tedy to hlásím zpětně za ten uplynulý měsíc. Máme to tak domluveno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.