Re: exekuce na penzijko
Já jsem někde dříve četla, že penzijko nebo životko může obstavit, ale k penězům se dostane, až to pojištění doběhne. Takže tak, jak to píšete, se mně to vůbec nelíbí. V některé diskuzi jsem našla toto: " Penzijní fondy nám napsaly, že v praxi to vypadá následovně: Věřitel nebo exekutor uplatní své právo a penzijní fond o tom svého klienta vyrozumí. Jenže nemůže dojít k výplatě prostředků, dokud účastník penzijního připojištění nesplní podmínky nároku na výplatu dávky a o tuto výplatu sám nepožádá. Znamená to, že musí být pojištěn 60 měsíců a do 60 let a pak požádat o výplatu dávky. Dokud nejsou zákonné podmínky pro výplatu dávky splněny nebo o ni pojištěný nepožádá, penzijní fond peníze věřiteli ani exekutorovi nevyplatí."
Ale možná se od té doby něco změnilo i v tomto.
Děkuji za vaše reakce, budu se tím muset prokousat.
Vím, že do exekucí se člověk z velké většiny dostane jenom svojí bbostí či likavostí a může si za ní sám, pochopila bych, kdyby ho nechali spořit (z jeho nezabavitelné mzdy) a v 65 mu všechno, co si naspořil, a co mu stát přidal, sebrali, ale nenechat ho ani aby měl možnost získat příspěvek od státu nebo od zaměstnavatele...
Při exekuci na mzdu mu strhnou 8 tis/měsíčně. Tady má exekutor najednou 14 tis, připravil ho nyní o 5 tis na st.příspěvku a dalších x na příspěvku od zaměstnavatele. Případná exekuce by byla za pár let splacená,ani by exekutor nemusel čekat do 65 let.
Předpokládám, že kdyby uplatňoval slevu na dani, musel by nyní dodanit.
Teď ještě může čekat, že mu sáhnou na životku...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.