Re: Prodej s.r.o.
>Soukromá lékařská praxe se převede na s.r.o..
>Nepeněžitým vkladem bude vlastně obchodní majetek FO lékaře -
>OSVČ, oceněný na cenu X.
Co přesně bude tím převáděným obchodním majetkem FO?
Následně bude nové s.r.o.
>prodáno za cenu Y. Základem daně je rozdíl mezi Y a X
>(nebyl dodržen pětiletý test). Potud tomu rozumím. Ale
>jak se tam "dostane ten podíl"? Nemusí ho vlastně jakoby
>prodat a tudíž stejně zdaní i hodnotu X? Jako klasický
>odprodej obchodního majetku. Nebo se prostě vzal ze
>vzduchu a nedaní se? Nebo tam platí nějaké časové lhůty?
>Jakože obchodní majetek starý 5 let se při prodeji
>nedaní, ale starý jeden rok ano. A jak je to s nehmotným
>majetkem typu uzavřené platné smlouvy?
>
>Děkuji předem za odpovědi.
Není to překombinované?
Možná je. Tak já se to pokusím napsat přehledněji. Ono asi nejde úplně o obchodní majetek. Rehabilitační lékař končí a chce prodat praxi, což ale nejde. Aby zůstaly smlouvy, tak jedině, když se převede na s.r.o. A kvůli optimalizaci daní (prodá se do půl roku od vzniku) se uvažuje o nabývací ceně podílu = ocenění vybavení + ocenění know how (zavedená praxe, která má smlouvy a klientelu). Takže když se prodá za mega a vybavení bude za sto a know how za pět set, tak ke zdanění je čtyři sta. A možná jde dokonce jen o to know how. A mně se nějak nezdá, že by se těch (sto a) pět set vůbec nikde nedanilo. V nějaké jiné položce. Ale nevím. Je to asi podobné, jako kdyby se umělecký truhlář přeměňoval z OSVČ na s.r.o. a podíl složil jako smlouvy na zajištěný odběr výrobků na pět let. Jenže truhlář to asi dělat nemusí, tam se smlouvy třeba převedou jednoduše.
Třeba je to tak prosté. Třeba slyším trávu růst.
Myslím, že opravdu slyšíte trávu růst- společník =lékař založí s.r.o. s určitou hodnotou základního kapitálu, kterou splatí nepeněžitým vkladem, tedy bude 100% vlastníkem této s.r.o., jeho podíl bude mít hodnotu X, poté se rozhodne svůj celý podíl prodat za hodnotu Y a protože nesplní časový test pro osvobození musí zdanit rozdíl mezi Y a X v § 10. Neprodává žádný majetek, ale podíl v s.r.o., tedy pokud jsem vás správně pochopila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.