Re: HPP_Slovák
Jéžiš, paní Jasná, a to je zase co, to prohlášení a Společenství. Já jsem myslela, že když nastupuje Slovák, napíše se hlášení na ÚP podle místa provozovny o zaměstnání člena země EU a to je všechno.
Nebo to má souvislost s tím, že ona nebude pracovat v ČR, ale na Slovensku?
Bude-li český zaměstnavatel zaměstnávat občana ze státu EU, měl by prioritně dokázat, že tento zaměstnanec nemá v rámci Společenství ještě další zaměstnání - nechat si potvrdit čestným prohlášením. V opačném případě musí zaměstnavatel požadovat předložení formuláře E 101, kterým dokazuje příslušnost k pojištění daného státu. Český zaměstnavatel se kontaktuje s institucí provádějící zdravotní pojištění v zemi pojištění této osoby a bude za ni v měně příslušného státu odvádět pojistné podle tamních právních předpisů.
Má to souvislost s tím, že ta Slovenka bude pro českou firmu sídlící v ČR pracovat na Slovensku?
Opravdu musí zaměstnavatel u KAŽDÉHO Slováka toto zjišťovat a pokud on má ještě i pojištění v SK (např. tam má taky pr. poměr nebo je tam OSVČ), tak musí počítat od odvádět pojistné podle slovenských předpisů? Víte kolik sem jezdí za prací Slováků přes hranice? A to ani tady nemají přechodné bydliště, prostě dojíždějí.
O E101 vím, taky tady jednoho mám (teda je to Rakušák, takže A1), ten je plně pojištěný v Rakousku, takže se mu tady nesráží pojištění, ale to byla jeho starost, si tu A1 obstarat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.