Re: OT - Re: Dovolené
"Nástup na peněžitou pomoc v mateřství nastává
a) dnem, který pojištěnka určí v období od počátku osmého týdne do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu; pokud pojištěnka tento den v tomto období neurčí, nastává nástup na peněžitou pomoc v mateřství počátkem šestého týdne před očekávaným dnem porodu,"
Jinými slovy: protože pracuje a má příjem z pojištěného zaměstnání, není jí PPM po tuto dobu vyplácena a až zůstane doma, bude konec PPM počítán tak, jako kdyby nastoupila 6 týdnů před předpokládaným datem porodu.
Snad jsem to napsala srozumitelně. A snad to tak ještě platí.
Takže jestli jsem to dobře pochopila, tak bude mít souběžně mzdu i PPM těcvh 6 týdnů, pokud bude pracovat až do porodu ?
Ještě štěstí, že u nás každá marodí už týden po početí až do porodu a tohle jsem nemusela řešit. Ale zas člověk zjistí, co nevěděl.
díky a hezký den
Tak jsem to nakonec přece napsala nesrozumitelně.
Mzdu a PPM současně mít nebude, má-li příjem z pojištěného vztahu, nemá nárok na výplatu nemocenských dávek.
PPM jí skončí tak, jako kdyby na ní těch 6 týdnů před předpokládaným datem porodu nastoupila. Prostě o ty dny, co pracovala, ji bude mít kratší.
Našla jsem srozumitelný příklad:
"Jestliže počátek šestého týdne před očekávaným dnem porodu připadl na 22. 4. 2014 a vy jste si určila nástup na peněžitou pomoc v mateřství na dobu pozdější, např. na 6. 5. 2014, podpůrčí doba, která činí 28 týdnů začíná nástupem na peněžitou pomoc v mateřství, tzn. již 22. 4. 2014. K tomuto dni se také stanoví výše dávky, poskytována však bude od skutečného nástupu na mateřskou dovolenou, tj. od 6. 5. 2013 a náleží do vyčerpání podpůrčí doby, a to do 3. 11. 2014 (kdy uplyne doba 28 týdnů podpůrčí doby počítané od 22. 4. 2014)."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.