Re: Pořízení klimatizace
Klimatizace by byla součástí budovy (tj. TZ) pouze v případě, že byla předepsána v projektové dokumentaci a bez které by budova nemohla plnit svůj účel.
Pokud ovšem byla pořízena např. do starší admin. budovy, jedná se o samostatný majetek - včetně rozvodů, které jsou nezbytnou součástí klimatizace.
a můžu ještě - pokud je klimatizace v nové přístavbě, rozvody byly součástí budovy i v dokumentaci a nyní mi firma na klimatizace přinesla fakturu na samotné jednotky a to i tu venkovní + ostatní materiál (kabeláž, propojovací trubky, čerpadlo, instal. mat. a samozřejmě montáž a dopravu), tak jsem myslela, že bych dala toto samostatně. Můžu to tak udělat? Děkuji moc za rady
dobrý den, ty rozvody, které byly potřeba pro připojení klimatizace a jsou zabudovány tak, aby nebyly vidět. Na zeď už pak přišla jen jednotky, které firma propojila ještě s venkovní jednotkou na střeše. Tak jsem si myslela, že bych tyto jednotky a to propojení dala jako sam. majetek (D-300). Kolaudaci zatím ještě nemáme, ale ano, vše bude součástí kolaudace.
D-300 již byl nahrazen pokynem D-6.
O klimatizacích pojednává rozsudek NSS 5-AFS3/2010, k nalezení na www.nssoud.cz
Přijde mi divné, že projektant naprojektuje propojení pro klimatizaci, ale vlastní klimatizaci ne.
Co je to vlastně za budovu ? Abyste nedopadli jako Timken v tom rozsudku.
Je to nová přístavba ke stávající budově. Projektant samozřejmě udělal projekt i s klimatizací a firma, která nám to stavěla, udělala rozvody, na které pak jiná firma přidělala svoje klimatizace. Co je v tom za problém? Chtěla jsem jen vědět, zda musím klimatizace (jednotky) dát také jako zhodnocení budovy nebo je můžu uvést jako samostatný majetek. To je to co mě zajímá. díky
Ta budova je kravín, letiště, administrativa nebo něco jiného ?
Problém v tom není žádný, nač ta podrážděnost.
Pro správný postup účtování (chcete správný postup ?) jsou potřeba vstupní informace. Bez toho se radit nedá.
Až si přečtete ten rozsudek, tak uvidíte, že to není zrovna jednoduchá záležitost.
Osobně bych se přiklonil k TZ.
http://www.nssoud.cz/main0col.aspx?cls=JudikaturaSimpleSearch&SimpleSearch=1&rjz_id=11&rok=2010&senat=5&cislo=3&soud=13&pagesource=0
Dobrý večer, omlouvám Vám se, zda to vyznělo podrážděně, ale mám toho nějak moc a no prostě se omlouvám, myslelala jsem si, že to bude mít jednoznačné řešení, ale mýlila jsem se. Jsem Vám vděčná za rady a odkazy, které jste mi poslal. Vážně díky - budova je administrativní a klimatice jsou v ceně 99 tis. Kč, takže když to rozpočítám dostatnu se na hodnotu pod 20 tis. Bylo mi právě už porazeno, že tyto jednotky mám dát jako samostatný majetek, ale chtěla jsem vědět i ostatní názory a evidentně to bylo dobře. Takže díky a nezlobte se.
Myslíte tedy dát to celé na TZ?
Vzhledem k tomu, že klimatizace je součástí projektové dokumentace a bude předmětem kolaudace, tak nic jiného nezbývá - je to součást stavby.
Dělení na několik jednotek by stejně nebylo možné, protože jako samostatné jsou nepoužitelné - a nezáleží na tom, jakým způsobem byly pořízeny. Např. samostatný výparník na střeše je k ničemu.
Osobně považuji uvádění majetku do provozu za jednu z nejnáročnějších činností, kde tím asi nejnáročnějším jsou dostavby, přístavby, stavební úpravy apod.
Může Vás těšit, že teď už bude jenom lépe.
(a až Vám někdo řekne starý bonmot, že lépe už bylo, tak ho srazte ze schodů).
>
>>Dobrý večer, omlouvám Vám se, zda to vyznělo
>>podrážděně, ale mám toho nějak moc a no prostě se
>>omlouvám,
>>myslelala jsem si, že to bude mít jednoznačné řešení,
>>ale
>>mýlila jsem se. Jsem Vám vděčná za rady a odkazy,
>>které jste mi poslal. Vážně díky - budova je
>>administrativní a klimatice jsou v ceně 99 tis. Kč,
>>takže když to
>>rozpočítám dostatnu se na hodnotu pod 20 tis. Bylo mi
>>právě už porazeno, že tyto jednotky mám dát jako
>>samostatný majetek, ale chtěla jsem vědět i ostatní
>>názory a
>>evidentně to bylo dobře. Takže díky a nezlobte se.
>>Myslíte tedy dát to celé na TZ?
>
>Vzhledem k tomu, že klimatizace je součástí projektové
>dokumentace a bude předmětem kolaudace, tak nic jiného
>nezbývá - je to součást stavby.
>
>Dělení na několik jednotek by stejně nebylo možné,
>protože jako samostatné jsou nepoužitelné - a nezáleží na
>tom, jakým způsobem byly pořízeny. Např. samostatný
>výparník na střeše je k ničemu.
>
>Osobně považuji uvádění majetku do provozu za jednu z
>nejnáročnějších činností, kde tím asi nejnáročnějším
>jsou dostavby, přístavby, stavební úpravy apod.
>Může Vás těšit, že teď už bude jenom lépe.
>(a až Vám někdo řekne starý bonmot, že lépe už bylo,
>tak ho srazte ze schodů).
>
> Děkuji moc za všechny Vaše postřehy a rady. Moc mi to pomohlo. Jdu zabřednout do zákonů a ještě něco vyčíst.
>
>
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.