Re: test nízké kapitalizace prosím máte
>Dobrý den,
>máme půjčku od propojené osoby a nízký VK.
>Mám vypočítaný koeficient, kterým musím krátit náklady
>související s půjčkou.
>
>Vzhledem k tomu, že půjčka je v cizí měně, přemýšlím,
>jestli musím krátit tímto koeficientem i kurzový
>rozdíl ze zůstatku jistiny.
>
>Koeficientem krátím:
>
>vypočtený úrok za rok kdy jsme nedosáhli 4 násobku
>SVK
>bankovní poplatky z úhrady jistiny za toto období
>+ kurzový rozdíl ze zůstatku nesplacené jistiny ke
>konci období?
>
>Jedná se o statisícové částky, proto bych nerada
>udělala chybu.
>Moc Vám děkuji za odpověď
Dobrý den,
není důvod krátit kurzový rozdíl.... ZDP § 25 odst. 1) w .V textu jsem zaznamenal, že VK není 4násobkem výše úroků, ale to není dobře, protože daňově uznatelné úroky jsou z 4 násobku VK k jistině, ze které se úroky počítají, tak nevím, zda jsem to špatně nepochopil???
N.
>
Dobrý den, zkrátila jsem to - SVK se počítá k jistině, to mám OK, omlouvám se, že jsem se špatně vyjádřila - zaráží mě ale text:
...25 odst. 1 W ....jsou vedle úroků také výdaje (náklady) související s úvěry a půjčkami...... což jsou podle mě i kurzové rozdíly. Jak to vidíte Vy? Moc děkuji za názor
Dle mého názoru není kurzový rozdíl nákladem související s úvěrem... Náklad související s úvěrem je, poplatek za pořízení, nějaké bankovní poplatky, fixace úrokové sazby atd...
Nízkou kapitalizaci dělám dost běžně, ale nikdy jsem kurzové rozdíly do tohoto nezohledňoval a ani daňař nic neříkal..., tak myslím, že ok..., ale je to můj subjektivní názor....
N.
Dobrý den,
opravdu krátíme pouze úroky. Kurzové rozdíly mám všechny daňově, protože kurzový rozdíl je z titulu konverze měn. S půjčkou jako takovou nemá žádnou spojitost.
Kurzový rozdíl je pouze pomocný prvek - stejně jako haléřové vyrovnání...
Povinnost pro přepočet na CZK ukládá zákon.
N.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.