Re: kontrola dovolené
Pokud měl zaměstnavatele do 13.5. bude mít nárok na dovolnou i za měsíc květen, další nárok závisí na tom, kdy odpracuje 60 dnů, do té doby je nárok na dovolenou za odpracované dny a potom bude nárok za celé odpracované kalendářní měsíce, pokud nebude nemoc,OČr a pod. víc jak 99 dnů.
Tak že když budete předpokládat, že zaměstnavatel do 13.5. nebyl a PP bude do konce roku , odpracuje 60 dnů a neodpracovaná doba nebude víc jak 99 dnů, bude nárok na 7/12 (červen-prosinec)
20: 12 x 7=11,5 dne
Děkuji a pokud měl zaměstnavatele do 13.5. tak u nás bude mít nárok jen za měsíc 6-12 ,celkem tedy 7 měsíců.
Jen si nikdy nejsem jista výpočtem a zaokrouhlováním.
Lze počítat i takhle 20/12 = 1,666 zaokrouhlit na 1,5 * 7 = 10,5 ,to bych zaměstnance připravila o jeden den dovelené.
Samozřejmě že mě jako účetní tyto informace zajímají,ale bohužel já zaměstnance nenabírám a šéf to po nich nevyžaduje a kolikrát se řeší i prac. smlouva třeba až 14 dní po nástupu zaměstnance a potvrzení od lékaře také zaměstnavatel nepožaduje ač ví že je povinné .Dnes by mi měl zaměstnanec přinést zápočtový list,tak se uvidí odkud přišel a z jakého důvodu předchozí zaměstnání ukončil,dále si také budu moci dopočítat nárok na dovolenou.
Ale v tom problém rovněž nevidím, zaměstnavatel může poskytnout dovolenou i když na ni ještě nárok nevznikl, takže mu ji klidně vykažte a s určením nároku klidně počkejte. V úplně nejhorším případě, kdyby třeba skončil ve zkušební době a nárok na dovolenou nevznikl, tak by byl povinen náhradu mzdy vrátit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.