Re: Faktury bez IČ
No přečetl jsem si to a nejsem z toho nijak chytrý. Podle toho bych do 15.000,- Kč/rok nemusel danit, ale když já normálně pracuji a dostávám měsíční mzdu. Pak bych vystavil fakturu - doklad za projektovou dokumentaci na 10.000,- Kč, tak to přece musím uvést do daň. přiznání ať chci a nebo ne. Není to tak?Omlouvám se, ale jsem starší člověk a nějaké zákony o dani z příjmu prostě nechápu. :)
Nedokáži posoudit, zda se jedná v tomto případě o příjem podle § 10 Zákona o daních z příjmů (nahodilý, jednorázový příjem), nebo o příjem podle § 7 ZDP.
Pokud by se jednalo o příjem podle § 7, pak byste byl povinen zpracovat a podat daňové přiznání a tento příjem zdanit.
Pro "Ferda145"
Pokud by se jednalo o jednorázový příjem, tak nevystavujte fakturu, ale uzavřete smlouvu "o dílo" podle § 2586 nového občanského zákoníku a následně vystavte (v případě platby v hotovosti) potvrzení o převzetí hotovosti podle smlouvy ...
Doporučuji příslušený § 2586 NOZ a následující §§ dobře prostudovat. Včetně odpovědnostích § 5 a § 2950
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.