Vlákno názorů k dotazu Výplata mzdy na účet?? od Karel IV - Re: výplata mzdy na účet?? Názor:používám mzdové předpisy...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 6. 2014 13:53

Karel IV (neregistrovaný)

Re: výplata mzdy na účet??
    Názor:
    používám mzdové předpisy a tam je uvedeno:
    Splatnost mzdy nebo platu je stanovena po výkonu práce a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, kdy právo na mzdu vzniklo (odpracovaná doba), pokud nebylo v pracovní nebo kolektivní smlouvě stanoveno jinak.
    Zásadně se provádí v hotových penězích.
    Zaměstnavatel má ze zákona povinnost vyplatit mzdu hotově nebo zaslat na své náklady a nebezpečí a to v den výplatního termínu nebo nejbližší pracovní den následující po výplatním termínu. Z tohoto důvodu je výplatní termín stanoven
    pokud je výplatní termín např: 15. - 15 by měla být mzda na účtu zaměstnance. Tudíž zaměstnavatel by ji měl zaslat o den nebo 2 dříve.

• 3. 6. 2014 15:53

Radka N. (neregistrovaný)

Re: výplata mzdy na účet??
    Tak přesně tento problém jsme zde řešili nedávno...
    Odpověď je taková, že snad někdy od roku 2012 je v zákoníku práce slovo "zaplatit" a to znamená, že mzda/plat musí být v den výplatního terminu již na účtu. Do roku 2012 slovo "poukázat" znamenalo, že peníze musely nejdéle v tento den - tedy v den výplatního termínu odejít z účtu zaměstnavatele. Paradoxní na tom ovšem je, že komentář v ZP k tomuto § už nikdo nezměnil.
    Měla jsem kvůli tomu dost zle, protože ač se opravdu snažím a úmyslně peníze samozřejmě nezdržuji, sem tam se mi nepodařily poslat dřív než až v den výplatního termínu (například když jsem dělala RZD pro 72 zaměstnanců). Nyní mám přísný zákaz porušovat zákoník práce vzhledem k odesláním peněz a to zřejmě i za cenu, že tu budu sedět nonstop... Dejte si na to pozor, ať nemáte zbytečný problém, dnešní doba se s nikým nemaže:-/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).