Re: Jak vypočitám mzdu k fakturaci?
Dobrý den, při 23 774 hrubého by firma i s odvody pojištění za vás zaplatila 31 858. Jako zaměstnanec byste měl i nárok na min.20 dní dovolené, takže bych tam zakalkulovala i 1/12 z 31 858.
23 774 *1,34 = 31858 + 1/12 = 34 513,- Kč + byste firmu stál např. cestáky, platili by pracovní neschopnost atd...Takže minimum pro fakturaci by bylo nějakých 35 000 spíš více.
Jenže firma chce, abych jim vyfakturoval jen to, co skutečně zaplatím. Platím si minimální zdravotko 1752 a sociálko 1894, pak zaplatim nějakou tu daň, to jsem si spočítal asi na 4100. Z toho mi chtějí odečíst slevu na dani na mě. Takže k fakturaci mi vychází asi tak 24000. Prostě chtějí ušetřit.
Pokud budete takto pracovat celý rok ( za cca 25 tis měsíčně), vyjde Vám celkový příjem:
300.000 Kč, danit budete asi jako řemeslník jen 20 % ( pořád platí 80% paušál) tj 60.000 Kč. Z této částky vám nevyjde po uplatnění slevy na poplatníka žádná daň a pojištění bude v té minimální výši.
takže při fakturaci cca 25.000 Kč, budete mít měsíčně čistého
25.000 - ZP 1752 - SP 1894 = 21.354 Kč.
Pokud budete fakturovat tu hrubou mzdu, firma na vás i tak ušetří měsíčně asi 10 tisíc..... Jinak, z toho co píšete si myslím, že ta společnost, pro kterou budete pracovat má celkem jasno v tom, kolik máte fakturovat a že se asi budete muset domluvit s nimi.....
Ach jo, to je hrozná doba, firma se snaží odrbat zaměstnance, firmu se zase snaží oholit generální dodavatel, tomu sesekává fakturaci investor.......... Je to jak o slepičce a kohoutkovi
Tak to už je na vás jak moc se necháte odírat. Mimochodem firma by na vás ušetřila i při těch 35000. Minimální zálohy jsou správně jak píšete zálohy, tudíž na konci roku doplatíte. Nehledě na ostatní věci. Zkuste si sjednat třeba hodinovou sazbu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.