Re: zdanení odměny členu KK - důchodce
Pokud měl odměnu za výkon funkce, tak jste ho správně zdanila v § 6/1/c ZDP.
§ 10/3/a ZDP nelze použít s ohledem na § 10/1 ZDP "pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9".
Nicméně jste zaplatila zbytečně sociální daň. Pokud byste výplatu rozložila po 2 499 Kč za měsíc, tak byste tuto daň neodváděla jak z jeho odměny tak i z peněz družstva.
Hezký den!
Děkuji za odpovědi. Trochu plavu v důchodcích. Jsme pouze správci družstva, vím že je možnost platby takto rozložit, ale já se musím řídít tím, jaké podklady mi dá družstvo. Pokud si přejí vyplácet jednorázově, musím to tak udělat, i když pro mě je to papírově náročnější. Ale máme pár družstev, která si výplaty odměn upravila tak,aby neplatili soc. Slyšela jsem i názor, že záměrné snižování výplat odměn tak, aby se nemuselo odvádět soc., je obcházení zákona, a že by za to mohl být nějaký postih.
Ještě jednou děkuji a přeji hezký den.
Jitko,
jako účetní byste měla účtovat podle pokynů družstva, to je pravda. Na druhou stranu bych očekával, že družstvu poradíte jak snížit nesmyslné náklady. Pochybuji, že by družstvo trvalo na jednorázové výplatě, pokud mu vypočtete kolik je to bude stát ve srovnání s variantou 2 499 Kč.
Pokud jste slyšela názor, že je to v rozporu s právem, měla jste se zeptat podle jakého předpisu. Jinak je takový názor k ničemu.
Hezký tropický den!
Musím se hájit :-)
Všechna družstva jsem o tomto informovala. Někteří nad tím mávli rukou, řekli že nic měnit nehodlají a že si to klidně zaplatí. Někteří na to přistoupili a najeli na tento levnější systém. A někteří se nechali ovlivnit tím človíčkem, který jim vysvětlil, že je to obcházení zákona.
Děkuji :-)
Jitko,
tak to je OK. Rozhodnutí je na klientovi. Pokud jste jim to řekla a oni chtějí dotovat další černé díry ve státním rozpočtu.... Pouze okrádají členy svého družstva a neplní § 159 NOZ.
Ale stejně bych chtěl vědět, jaké jsou argumenty pro to, že když rozdělím odměnu do měsíců, tak obcházím zákon. Já si myslím, že ten "človíček" žádný argument nemá.
Výkon funkce je 365 dní v roce a 24 hodin denně. Tam by naopak měla být odměna rozložena do měsíců.
Hezký den!
S některými lidmi je to opravdu těžké. Před lety bylo představenstvo jednoho maličkého bytového družstva osočeno jedním družstevníkem, že spáchalo trestní čin, protože zaplatilo fakturu hotově a ne převodem z bankovního účtu (částka cca 40.tis Kč). Než se vše vysvětlilo, tak si stejně většina družstevníků o představenstvu myslela, že je okrádají a že by je měli všechny zavřít. A stačil na to jeden zlý a "všeznalý" člověk
Pavle,
v zásadě šlo o to, že všechna družstva si vyplácela odměny vždy jednou za rok. Lidé to tak chtěli, aby pak měli větší částku najednou, (na dovolenou, na vánoce apod.) A jeden z argumentů byl ten, že by bylo okaté, když si družstvo deset let vyplácí jednou ročně, a najednou při změně zákona to rozhodí na měsíce...Přitom je směrodatné, co mají ve stanovách, nebo odsouhlasené na schůzi představenstva....
Přeji krásný zbytek dne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.