Re: Prohlášení poplatníka daně z příjmů
Jde-li o pracovní poměry ( nikoli o dohody o PP), "výhodnější " je
podepsat tam, kde je nižší úvazek. Současně však nesmíte podepsat v jednom měsíci u obou. Při souběhu zálohových daní ,resp. při nepodepsaném prohlášení máte pak povinnost podat DP.( vyžádáte si od všech těchto zaměstnavatelů potvrzení o příjmech a zálohách na daň).
Děkuji za rady.:)
U obou zaměstnavatelů mám přibližně stejně vysoký plat. Tzn. u "A" od června desetinový než u "B". Z vašich reakcí je tedy pro mne lepší mít stále podepsáno u "A". Mohu se zeptat na důvod? Nikdy jsem tuto problematiku neřešil a v této oblasti jsem absolutně „nepolíben“.
Předpokládám, že pro zaměstnavatele "A" bude výhodnější, abych podepsal u "B", už jenom z toho titulu, že na mě tlačí ohledně provedení změny.
Děkuji za odpověď.
Příklad (uváděná mzda hrubého)
mzda 1.tis.Kč, daně bez podepsaného prohlášení 201,-
mzda 1.tis.Kč, daně s podepsaným prohlášením 0
mzda 2.tis.Kč, daně bez podepsaného prohlášení 402,-
mzda 2.tis.Kč, daně s podepsaným prohlášením 0
mzda 10.tis.Kč, daně bez podepsaného prohlášení 2.010,-
mzda 10.tis.Kč, daně s podepsaným prohlášením 0
mzda 20.tis.Kč, daně bez podepsaného prohlášení 4.020,-
mzda 20.tis.Kč, daně s podepsaným prohlášením 1.950,-
Po konci roku se to vyrovná v daňovém přiznání, jde o to, zda chcete nyní platit u vyššího výdělku vyšší daně nebo uplatnit slevu na poplatníka a platit nižší daně
Z odpovědi mi vyplývá, že bude lepší podepsat prohlášení u „B“, poněvadž pak budu platit daně 1.950 a ne 4.020 Kč (tj. bez podepsaného prohlášení). Ten plat se téměř shoduje.
Potom mě zaujala ještě věta „Po konci roku se to vyrovná v daňovém přiznání…“, ze které plyne, že je vlastně jedno, kde prohlášení podepíšu, poněvadž budu na tom po daňovém přiznání stejně, je to tak?
Ano, po konci roku požádáte oba zaměstnavatele o vystavení Potvrzení o zdanitelných příjmech, na základě kterých si zpracujete a podáte daňové přiznání za rok 2014
Sama bych, jak jsem již psala, upřednostnila mít více peněz (podepsat Prohlášení u vyššího výdělku) a platit menší daně průběžně, než dostat přeplatek na dani až příští rok v dubnu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.