Re: Dohoda o provedení práce-důchodce
>Prosím o radu co se týká podmínek odvodů ZP, SP a DP.
>Přerušil jsem živnost a od 02.2014 pracuji na DPP a to
>pro více zaměstnavatelů. Dohodu s každým uzavírám do
>max. limitu 10 tis.Kč/měsíc s tím, že přiznání Daň z
>příjmu FO 2014 si podám v r. 2015 sám.
>Otázka:
>1) musím se přihlásit a platit SP a ZP když příjem v
>jednom měsíci od 2 a více zaměstnavatelů (2 a více DPP)
>překročí 10 tis.Kč?
Vy jako zamětnanec se nepřihlašujete k SP a ZP, kdyby u jednoho zaměstnavatele překročila DPP částku 10 000 Kč, zaměstnavatel Vás sám přihlásí k SP a ZP:
>2) stejné podmínky jako ad1): jak budu vypočítávat daň
>z příjmu (DP) v daňovém přiznání za 2014, když platí,
>že při příjmu do 10 tis./měsíc se 15% daň neplatí? Je
>tedy limitem celkového příjmu 120 tis. Kč/rok abych
>nemusel platit DP?
Nic takového v zákoně není, u nepodepsaného prohlášení u DPP je srážková daň 15%
>3) při práci na DPP jako důchodce - vztahuje se na mne
>také Kalouskův výmysl, že si nemohu v roce 2014
>odečítat 24840 Kč (?) ze základu daně?
Jestli jste byl k 1.1.2014 poživatelem starobního důchodu, potom nemůžete uplatnit slevu na poplatníka ve výši 2070 Kč.
>Děkuji za fundované odpovědi.
Díky za odpovědi. Asi jsem to dříve dobře nepochopil s tou daní 15%. Takže prosím ještě otázka :
4) Za rok si přivydělám k docela ubohému důchodu (ani ne průměr) např. 120 tis. Kč. Můžu si odečíst paušální výdaje 60% vztahující se k mé profesi projektanta tak, jako když jsem účtoval jako živnostník? Abych daň měl 7200 Kč? |(120000-72000)x15%|
Nebo budu platit daň z celých 120 tis = 18 tis. Kč? PS: pokud ani výdaje si nemohu odečíst, tak to se na to můžu vy.... a končím, je to jasná diskriminace!
Díky, případně jaká by byla doporučení abych tolik nekrvácel?!
Přesně tak, ale můžete se těšit, že nám to vláda od příštího roku vrátí, myslím tím, ten odpočet na poplatníka. Tím pádem byste dostával v čistém celou hrubou mzdu. S přivýdělkem na DPP si nemusíte dělat žádné roční vyrovnání, jen si pohlídejte 300 hodin ročně.
>>Nemůžete si odečíst žádné výdaje, protože jak jste
>>psal pracujete na DPP a daň Vám srazí zaměstnavatel
>>a
>>dostanete o daň méně.
Prosím ještě jeden dotaz. Dělám pro více zaměstnavatelů a proto jsem vycházel z toho, že je lepší daňové Přiznání k DPFO/ZČ podávat sám. Navíc, když nemůžu uplatnit žádnou slevu jako důchodce. Je to tak správněji? Nebo jsem měl podepsat a pak stejně musím DP podat (protože dělám pro více zaměstnavatelů)?
>Přesně tak, ale můžete se těšit, že nám to vláda od
>příštího roku vrátí, myslím tím, ten odpočet na
>poplatníka. Tím pádem byste dostával v čistém celou hrubou
>mzdu. S přivýdělkem na DPP si nemusíte dělat žádné roční
>vyrovnání, jen si pohlídejte 300 hodin ročně.
No ale už nám nikdo nevrátí to co jsme státu vysolili na zvýšené dani z titulu nemožnosti odpočtu 24840 Kč/rok. Podepsal jsem jakousi petici na stížnost k ústavnímu soudu a nic se neděje. Můj názor je, že pokud nám (důchodcům) to v roce 2015 vrátí, přiznává se, že na to máme nárok a bylo nám to po 2 roky odebráno neprávem. Nechápu, jak něco takového mohli Nečas, Kalousek & spol. vůbec vymyslet a docela bych uvítal, kdyby to u ústavního soudu bylo označeno jako diskriminace pracujícího člověka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.