Re: Výpověď-změna zaměstnání-dohodou nel
Zákony platí pro všechny. Jak by se vám líbilo, kdyby třeba v tom novém zaměstnání si našli někoho lepšího, než jste vy a chtěli tak rychle ukončit prac. poměr s vámi ?
Pokud nepřistoupí na dohodu, nezbyde vám nic jiného, než dát výpověď .
Abych ZeleBele objasnila, jak je to s těmi § a výpověďmi. Když zaměstnanec v práci "zlobí", dostane napomenutí s tím, že opakování už může znamenat výpověď. Pokud jde o neuspokojivé pracovní výsledky, zaměstnanec by byl písemně vyzván k jejich odstranění a on by stále pracoval špatně, šlo by o výpověď podle § 52 písm. f. Pokud jde o soustavné méně závažné porušování povinností, pak by šlo výpověď podle § 52 písm. g. V obou případech bez odstupného. Jenže stále se jedná o výpověď a výpověď znamená, že nejprve běží výpovědní doba a pak teprve pracovní poměr skončí.Takže pokud uvažujete tak, že budete v práci "zlobit", oni Vás napomenou, Vy se nepolepšíte a oni Vám dají výpověď, tak tím ale nedosáhnete toho, že skončíte hned. Protože když Vám dají výpověď v červnu, skončíte 31.8.
To bych samozřejmě ráda, ale nedají si říct. Mám zaplacené pojištění proti tomuto, vždy jsem pracovala v pořádku, jejich přístup nebyl férový, mají toho na krku více. Už je mi to vlastně jedno, skončila spousta lidí a také to šlo. Nenechám sebou vydrbávat.
Jedná se o pasivní linku mobilního operátora, nedělám ani prodej, z větší části pouze Excel a technické záležitosti, nic kde by mohl ujít zisk. Jsem demotivovaná, výkon poklesl, nikdo se nezajímá proč, nikdo nic neřeší. Spousta věcí je tu od základu špatně, vymáhatelné zákonem to asi nebude. Krom tedy toho neoprávněného strhnutí pojistného z výplaty, které se stalo kolegovi, aniž by cokoliv podepsal a s čímkoliv souhlasil.
Zatím jste nenapsala naprosto nic konkrétního, co by šlo považovat za vážný porušení povinností ze strany zaměstnavatele. Co se stalo kolegovi, si musí řešit on, to se vás naprosto netýká a nic vám po tom není. A nový zaměstnavatel si také může uvědomit, že když se vám naskytne lepší příležitost než budete mít u něj, že klidně přestanete chodit do práce opět a i jeho necháte na holičkách.
Dáte výpověď a přestanete chodit do práce, ale Váš pracovní poměr neskončí. Zaměstnavatel Vám bude psát áčka (= neomluvenou absenci). Za každý den áčka musíte zaplatit zdravotní pojištění z poměrné části minimální mzdy - to musí odvést ten zaměstnavatel, který to bude vymáhat po Vás. Za celý měsíc neomluvené absence to dělá 1148 Kč. A teď bude záležet na tom, jak dlouho Vás na áčku povede. Může stát, že mu dojde trpělivost už po týdnu a zruší Vám okamžitě pracovní poměr dle § 55 odst. 1 písm b (pro porušení povinností zvlášť hrubým způsobem). Anebo Vás povede ještě dlouho, třeba až do konce výpovědní doby, jako svého zaměstnance a bude Vám sázet áčka. A teprve pak skončí Váš pracovní poměr na základě Vaší výpovědi. Každopádně dokud Váš pracovní poměr neskončí, nedostanete zápočťák. A když budete nastupovat do nového zaměstnání, tak ho po Vás budou chtít a Vy jim budete muset říct, že ho nemáte, protože jste stále ještě zaměstnaná. A ten nový zaměstnavatel, když se dozví, že máte neomluvenou absenci, si Váš nástup kvůli tomu může rozmyslet. Ono se to tak dělá, stává se, že firma nějakého zaměstnance potřebuje a chce ho přetáhnout z jiné firmy, tak se tak s tím nastupujícím zaměstnancem domluví, ať u toho svého zaměstnavatele už nechodí do práce a místo toho ať chodí k němu a obě strany jsou domluvené, že tam zkrátka áčka budou a že zápočťák bude, až mu ten první zaměstnavatel zruší poměr dle § 55.
A o vymáhání škody, která vznikla Vaším neomluveným nechozením do práce, už Vám psali ostatní.
U stávajícího zaměstnavatele jsem se nemohla dohodnout na zkrácení výpovědní lhůty, protože nikoho za mne neměli. Tak jsem to tam dodělala a už v průběhu výpovědní lhůty jsem chodila každé odpoledne a víkendy k novému zaměstnavateli (zadarmo, podotýkám). Oficiálně jsem nastoupila až po skončení původního pracovního poměru.
Když se chce, všechno jde.
To jste snad nemusela chodit zadarmo. Klidně mohl být uzavřený oficiální pracovně právní vztah (dohoda nebo pracovní poměr), i když jste stále ještě byla zaměstnaná jinde.
Samozřejmě - mít oba zaměstnavatele současně, to je řešení, pokud se pracovní doby u prvního a druhého zaměstnavatele nekryjí.
Byla jsem tam odpoledne, přestože už ve firmě nikdo nebyl.
Nebylo nikoho, kdo by se mi věnoval, vše jsem si musela zjistit sama. Byla to nová firma. Ovšemže o dohodě jsem věděla, ale ta práce zdarma se mi později několikanásobně vrátila (v porovnání se zaměstnáním, které jsem opustila).
Ano, já Vám rozumím, zaměstnavatel ocenil, že jste o tu práci natolik stála, že jste mu tam chodila po své práci zadarmo. A Vy jste ukázala svůj opravdový zájem o zaměstnání u něj. Představuji si, že jste mu nabídla, že mu předvedete, že umíte, že budete pracovat bez nároku na odměnu a předpokládala jste, že bude s Vámi spokojený a sepíšete pracovní smlouvu, což se taky stalo.
Teď neřeším, že zákon říká něco jiného, vím, že v životě (a ve firmách) to chodí jinak (a leckdy pružněji, zákonná nařízení to někdy jen ztěžují).
Tak to je špatný příklad:
- zkrátit výpovědní dobu nelze, jedná se o kogentní ustanovení,
- pokud jste pro někoho pracovala podle jeho pokynů, byť bez smlouvy, pracovní poměr vám vznikl a zaměstnavatel vám dluží mzdu,
- žádné oficiálně a neoficiálně není, to snad zaměstnavatel ví.
No, s vymáháním škody bych si velkou starost nedělal, prokázat skutečně způsobenou škodu je nadlidský úkol a nevěřím, že by do toho firma šla.
Ale jako čert kříže bych se bál ztráty dobré pověsti. Pokud se totiž "provalí", jak je zaměstnanec schopný a ochotný ukončit svůj pracovní poměr, tak nový zaměstnavatel pravděpodobně přestane mít zájem a s ním i mnozí další. A že taková věc vejde ve známost, je prakticky jisté až do úrovně okresního města.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.