Re: Sleva na dani
Žádné čestné prohlášení není potřeba dokládat, účetní se zřejmě chtěla pojistit. Zaplacená daň se vám vrátí v příštím roce podáním daňového přiznání nebo si necháte udělat u posledního zaměstnavatele roční rúčtování daní (pokud nebudete mít povinnost podat daňové přiznnání).
Vaše známá má pravdu, že svým podpisem stvrzujete pravdivost údajů a vám žáden zákon neukládá povinnost psát ještě nějaké čestné prohlášení a paní Vendulka má pravdu v tom, že účetní mají špatné zkušenosti s prohlášením, proto chtějí mít jistotu, že nevyplatili něco neoprávněně. Ty peníze ze zaplacené daně se vám vrátí, jen budete muset nějaké měsíce na ně poočkat.
Svým podpisem prohlášení stvrzuji, že slevu uplatňuji jen u jednoho zaměstnavatele. Pokud ale tedy připustím, že nebylo doloženo čestné prohlášení, tak přeci já jako laik nemohu vědět, že musím nějaké čestné prohlášení dokládat, tak mi to mohla mzdová účetní říct ne? Stojím si za tím, že čestné prohlášení se dokládat nemusí (nebo mi dejte paragraf nějakého zákona, kde je to napsané).
Také ho nepožaduji, ale také bych slevu nedala, když bych si nebyla jistá, že zaměstnanec nikde na začátku měsíce nepracoval. Zaměstnanec, kterému při nástupu předložíte prohlášení k podpisu, ho podepíše. A to, že svým podpisem ručí za správnost, je pravda, ale opravovat to pak musí mzdovka.
V prohlášení str. 2 odst. II je napsáno, cituji:
prohlašuji, že
1)současně neuplatňuji za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období
a)nárok na slevu na dani podle § 35ba zákona u jiného plátce........
Takže pokud prohlášení podepíše, má to stejnou váhu jako ,,nějaké čestné prohlášení,,. Takže ano, slevu dám.
I to čestńé prohlášení, které vám napíše nemusí odpovídat pravdě(protože zaměstnanec neví, co po něm chcete) a případné opravě se stejně nevyhnete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.