Re: ukončení rodičovské dovolené
>>>Dobrý den,
>>>
>>>má se nám v červenci vrátit zaměstnankyně z RD, jaké
>>>máme nyní v oblasti personalistiky vyvinout kroky? Na
>>>její místo byl přijat zaměstnanec na dobu neurčitou,
>>>kterého si zřejmě nechají a práce je jen jedna...
>>>
>>>Děkuji
>>
>>no tak jedině rozvázat pracovní poměr s odstupným
>
>záhadně se mi sem dostala odpověď dvakrát
V takovém případě však po návratu zaměstnankyně z mateřské, případně rodičovské dovolené, vzniká situace, kdy se o jedno pracovní místo mají dělit dva zaměstnanci.
No právě, četla jsem toto a teď nevím, zda je výpověď pro nadbytečnost možná. Máte s tím někdo zkušenosti?
http://www.epravo.cz/top/clanky/vypoved-pro-nadbytecnost-po-navratu-z-materske-dovolene-66191.html
"V takovém případě však po návratu zaměstnankyně z mateřské, případně rodičovské dovolené, vzniká situace, kdy se o jedno pracovní místo mají dělit dva zaměstnanci. Tento nežádoucí stav zaměstnavatelé zpravidla řeší ukončením pracovního poměru jednoho z těchto zaměstnanců výpovědí pro nadbytečnost podle § 52 písm. c) zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších právních předpisů (zákoník práce). Takový postup je však podle Nejvyššího soudu ČR v rozporu se zákoníkem práce a zakládá propuštěnému zaměstnanci právo podat proti zaměstnavateli u soudu žalobu na neplatnost rozvázání pracovního poměru. "
Kdyby podepsala dohodu, tak jí musí podepsat dříve, než je den jejího opětovného nástupu do práce po RD?
Tak podle soudu to nadbytečnost být nemůže a ona by mohla podle soudu dát žalobu na neplatnost. Zajímá mě, jak by tedy ten "soud" tuto situaci řešil. Musí být nejprve vytvořeno místo s druhem práce dle její pracovní smlouvy, ona nastoupí a hned druhý den zaměstnavatel přistoupí k organizační změně, její pracovní místo zruší a jí dá výpověď pro nadbytečnost (nebo se dohodnou z důvodu nadbytečnosti) - takto by to bylo v pořádku?
Ano, pokud požádala o RD do 3 let, tak se vrátí den po 3. narozeninách dítěte. A od toho dne jí máte přidělovat práci.
Vy pořád píšete, že její místo zrušeno nebude, takže není možná nadbytečnost. A já Vám píšu, že aby mohla být nadbytečnost, tak to musíte podle mého názoru udělat tak, že nebudete mít jen jedno místo (její), na kterém sedí někdo jiný, ale vytvoříte ještě jedno takové, čili budete mít dvě taková místa. A pak to její bude zrušeno a ona bude nadbytečná. To vidím jako řešení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.