Re: přenesená - fyzická osoba neplátce
Jak můžeme vědět, na jaké částce se dodavatel a odběratel dohodli? Pokud objednávka byla od fyzické osoby - spotřebitele (neplátce DPH), tak by to měla být částka celkem. Bez ohledu na nějaké DPH. To odběratele přece nemusí zajímat. Takže i pokud by faktura byla následně chybně, tak v částce k úhradě by měla být již zahrnuta případná DPH.
Teď si nevím rady. Pan příjem s nabídkou, kde byl rozpis materiálu a montáž-celkem 10785,--. K tomu 21 % DPH, tedy s DPH 13050,-- Kč. Namítla jsem, že tam bude 15 % DPH-jde o RD a on mi řekl,že tam DPH nebude, jedná se o přenesenou a to DPH mi přeškrtal. A protože jsme předtím mluvili, když jsem si to objednávala, že to bude do 10 tis. Kč. , poskytl mi slevu 785,-- Kč, takže mám platit 10 000,-- Kč. A co dělat? Děkuji.
nebude, jedná
>se o přenesenou a to DPH mi přeškrtal. A protože jsme
>předtím mluvili, když jsem si to objednávala, že to
>bude do 10 tis. Kč. , poskytl mi slevu 785,-- Kč, takže
>mám platit 10 000,-- Kč. A co dělat? Děkuji.
prostě fakturu vraťte, neplaťte, faktura musí být s daní, domnívám se, že 15%, odkažte ho na Finanční úřad či daňového poradce. režim přenesení může být jen mezi dvěma plátci v ČR.
Finanční úřad brzo přijde na chybu. on podá přiznání k DPH a k tomu musí udělat výpis z evidence jako dodavatel služby v režimu přenesení. ale druhá strana tedy vy , pokud byste byli plátci, udělá také daňové přiznání a k tomu výpis z evidence , ale jako odběretell za přijetí těchto prací. vzhledem k tomu, že vy přiznání ani výpis z evidence dělat žádný nebudete, FÚ ho vyzve k opravě přiznání i výpisu z evidence a doplatku DPH
Technický dotaz - na daňovém dokladu by mělo být uvedeno DIČ jak dodavatele, tak odběratele. Je tam uvedeno Vaše DIČ?
Fakturu bych vrátila (kopii si nechala), ale zaplatila bych smluvenou částku 10.tis.Kč - přesně podle toho, jak jste se domluvili.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.