OT: mzda osobám blízkým+mimořádné odměny
Posílala jsem informace o výše uvedené povinnosti svým klientům. Jeden z nich mi přinesl zápis (rozhodnutí jediného společníka v působnosti valné hromady), kde jsou uvedeny nejen jména dotčených pracovníků, ale i podrobné částky mezd a ptá se, jestli bude takto psát zápisy i pro jednotlivé odměny :-)
Re: OT: mzda osobám blízkým+mimořádné od
Naše firma také nemá upravené zakládací listiny, ale schválení prac. poměrů jsme udělali, na to snad stačí běžná valná hromada bez notáře a zápisu do rejstříku - nedovedu si představit při každé změně prac. poměrů rodinných příslušníků toto všechno absolvovat. Přece jen bez schválení valnou hromadou by mohly mít tyto osoby problém např. s nemocenskou nebo započtením doby a výdělku na důchod.
Kdežto sankce, které se údajně odkládají, stejně nehrozily bezprostředně, nejdřív musí příslušný soud, který vede rejstřík, firmu vyzvat k nápravě. A tuto povinnost ze ZOK prý nesplnilo 75 % firem, takže než na všechny dojde .....
Plnění osobám blízkým
1) § 61 ZOK nemluví jen o mzdách, ale o všech plněních. Tj. nejen pracovní poměr, DPP, DPČ ale i fakturace třeba za účetnictví či úklid, dále např. pronájem. Plněním bude i když osoba blízká prodá společnosti nějakou věc.
2) Otázkou je, zda se musí plnění schvalovat předem nebo zda stačí plnění schválit do minulosti, např. jednou ročně. Na jedné přednášce na to prof. Dědič odpověděl, že schválení zpětně je podle jeho názoru možné.
3) Ale kdo ví, jak to pachatelé ZOKu vlastně mysleli. Snad soudy za několik let odpoví alespoň na některé otázky.
Hezký den!
Re: mzda osobám blízkým členům stat.orgá
>>>Dobrý den
>>>společnost s.r.o. , jediný společník. Zaměstnává
>>>manželku, syna, zetě, švagra, synovce.
>>>Bude nutné schválit mzdy všech těchto rodinných
>>>příslušníků rozhodnutím jediného společníka? a jakou
>>>formu
>>>by toto rozhodnutí mělo mít?
>>>Děkuji moc předem za radu zkušenějším:-)
>>
>>Osobně se domnívám, že ano a to stejným způsobem jako
>>benefity společníka. Ale počkejte si ještě na reakce
>>zkušenějších.
>Já si myslím, že mzdové výměry stejně podepisuje
>jediný společník, takže tím souhlasí s jejich výší.
>Přiměřenost mzdy bude obhajovat při případné kontrole
>nákladů také on...
Wendy,
to co píšete je sice logické, ale v rozporu s § 59/2 ZOK. Dokud nebude Váš logický výklad podpořen nějakými judikáty vyšší soudů, šel bych z důvodů bezpečnosti na jazykový výklad paskvilu ZOK a ten chce schválení nejvyšším orgánem společnosti.
Chce to jeden zápis z rozhodnutí jednoho akcionáře/společníka, který se nikomu nebude ukazovat.
Pan doc. JUDr. Bohumil Havel, Ph.D., tvůrce ZOKu, tvrdí: "Zákon o obchodních korporacích je nepochybně liberálním předpisem, který chrání autonomii vůle soukromých osob a nabízí uživatelům převážně dispozitivní pravidla....."
Na to si vždy vzpomenu, když zápolím s nějakým kogentním ustanovením, které znemožňuje fungování korporace, např. stupidní § 731/2 ZOK.
Hezký den!
Dobrý den Pavle,
děkuji za připomínku, já vím, že řídit se musíme zákony a ne logikou, jenomže víte sám, že pak by v této společnosti asi nefungovalo už vůbec nic. Já s dlouholetou praxí se snažím přemýšlet a domýšlet, co se stane když..:-)) Asi už jiná nebudu. Přeji Vám a všem hezký den i víkend. V.
děkuji. velmi bych potřebovala nějaký vzor, jak takové rozhodnutí společníka má vypadat. stačí napsat něco ve smyslu :
"
Jediný společník společnosti XX s.r.o. schvaluje mzdy vyplácené na základě pracovních smluv těchto zaměstnanců :
AA
BB
CC" ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.