Re: zálohy ČSSZ začínám podnikat
Pokud nesplňujete v červenci z jiného důvodu podnikání na vedlejší činnost, tak budete platit zálohy již za červenec.
Zálohy z minimálního vyměřovacího základu se platí za celý měsíc, byť byste podnikal jako OSVČ na hlavní činnost jen jeden den.
Přesnější informace na
http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/druhy-svc/
A když musím nahlásit na ČSSZ změnu do osmi dnů následujícího měsíce a na formuláři je napsáno datum zahájení SVČ a také datum oprávnění vykonávat SVČ rozumím dobře tomu, že pokud otevřu živnostenské oprávnění byť v červenci mohu do oznámení pro ČSSZ zapsat, že oprávněn podnikat jsem sice od července, ale začal jsem tedy zahájil jsem podnikání až v srpnu, tudíž se "vyhnu" jedné platbě za pojištění? Velice se omlouvám, ale začínám a pokud otevřu živnost nyní a odvedu práci tak než mi přijde platba za práci ani nevím zda stihnu pojištění zaplatit tak přemýšlým pokud by se vše o 14 dnů pozdrželo měl bych delší čas na zaplacení pojistného, protože bych musel pokud jsem dobře vyčetl zaplatit do 20 září za srpen. Je prostě těžké začít podnikat od nuly z úřadu práce tak se ještě jednou moc omlouvám a děkuji předem za reakce a pochopení.
přerušení oprávnění mám hlášeno i na živnostenském úřadu, registraci na úřadu práce zatím zrušenou nemám a práce je popravdě řečeno již odvedena jen nevyfakturoávna a tudíž nezaplacena právě z důvodu přerušení živnosti a teď to ale musím dát dopořádku
Vůbec si nejsem jistá, zda můžete "otevřít" na živnostenském úřadu podnikání v červenci a současně nahlásit na OSSZ a ZP zahájení činnosti až od srpna. Podle mě to nejde. Ale nejsem právník se specializací na dané téma.
Když Vám přijdou peníze za práci již v červenci, tak to bude znamenat, že jste již zahájil činnost a nemůžete na ZP a OSSZ nahlásit, že jste zahájil činnost až od srpna.
To je dedukce na ten formulář čssz kde je datum oprávnění a datum zahájení, tak jsem si myslel, že to je právě z toho důvodu, že zálohy na sociálku začínám platit až když "začnu podnikat" . Peníze za práci mi přijdou tak jako tak nejřív po půlce nebo koncem srpna a v tom je ta potíž, že tudíž namám na zálohy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.