Re: OT - Re: mladistvý - vstupní prohlíd
četla jsem články, zákon o specifických službách, zákoník práce a zjišťovala jsem si vše. Měla jsem zato, že zákoník práce dle § 247 hovoří jen o pracovním poměru, proto mě zaráží, že zde v diskuzi, kterou jsem si kvůli toho pročítala našla, že je to povinnost, ale nevím kde, nemohu to najít, i v různých článcích na internetu jsem četla že to není povinné, proto jsem se zeptala. Práci jsem si neulehčila, jen jsem nemohla dohledat podle čeho vycházíte, když píšete, že u mladistvého je to povinné i na DPP.
citace z §77 odst. 2) ( na stránkách zakonyprolidi.cz) nebo 3) (na zdejších stránkách):
Není-li v tomto zákoně dále stanoveno jinak, vztahuje se na práci konanou na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr úprava pro výkon práce v pracovním poměru
To znamená, že když jinde v zákoníku nenajdete napsáno, že se u DPP nemusí dělat vstupní prohlídky, tak platí stejná pravidla jako pro pracovní poměr, tzn. že na vstupní prohlídku jít musí.
Já na vás nechtěla útočit, ano, je to mnohdy nesrozumitelné a může se zdát, že jde jen o slovíčka - stojí tam "není-li v tomto zákoně stanoveno jinak" - a to v § 247 není, pak platí, že se podrobit musí.
Odbočím ke "slovíčkům" - kolegyně, zodpovědná za BOZP, se mnou probírala stejný problém, já odkazovala na stejné §, kolegyně v § 247 nerozuměla slovnímu spojení, že ""zaměstnavatel je povinen zabezpečit na své náklady," odešla tedy hloubat a studovat a druhý den se přišla poradit znovu, protože jí šéf řekl, že to bude platit firma - kolegyně se domnívala, že to má zaplatit chudák mladistvý zaměstnanec ... :-D Letního počasí zatím moc nebylo, ale do hlavy nám to horko občas vleze všem. Krásný den přeji.
já se omlouvám, ale to by znamenalo, že se zákon o specifických službách je úplně k ničemu, když § 77 hovoří "není-li v tomto zákoně dále stanoveno jinak, vztahuje se na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr úprava pro výkon v pracovním poměru" ale § 247 jsou upraveny zdravotní prohlídky mladistvých - jen pracovní poměr. To by znamenalo, že se stejně všichni musí podrobit nehledě na věku a novela zákona o specifických službách, že na dohody se to nevztahuje by byla k ničemu.
>>>>já se omlouvám, ale to by znamenalo, že se zákon o
>>>>specifických službách je úplně k ničemu, když § 77
>>>>hovoří
>>>>"není-li v tomto zákoně dále stanoveno jinak,
>>>>vztahuje
>>>>se na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní
>>>>poměr úprava pro výkon v pracovním poměru" ale § 247
>>>>jsou upraveny zdravotní prohlídky mladistvých - jen
>>>>pracovní poměr. To by znamenalo, že se stejně všichni
>>>>musí
>>>>podrobit nehledě na věku a novela zákona o
>>>>specifických službách, že na dohody se to nevztahuje
>>>>by byla k
>>>>ničemu.
>Vy určitě máte Štědrý den...
Paní VH, zákon hovoří o § 32, ten odkazuje na z. č. 373/2011 Sb., § 77 hovoří ano o DPP pokud není upraveno jinak. Jsou zvláštní kategorie postižení, zaměstnankyně a mladiství. U jediných mladistvých jsou ale zdravotní prohlídky upraveny § 247. Proto jsem se ptala.
Jestli Vás můj dotaz natolik pohoršil moc tomu nerozumím, kolikrát tady pomáháte lidem, kteří pracují v oboru a opravdu snad zákoník práce ani neviděli. Já se jen zeptala konkrétně na něco s čím jsem se nesetkala a i na školení tvrdili opak.
Ostatním moc děkuji za pomoc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.