Re: Dovolená ve zkušební době
Musíte sepsat žádost o neplacené volno, ve které mimo jiné uvedete kdo a v jaké výši zaplatí ZP. Doporučuji sjednat, že ZP z poskytnutého neplaceného volna uhradí zaměstnanec. ZP za neplacené volno stáhnete zaměstnanci ze mzdy. SP se z neplaceného volna neplatí. Na ELDP se neplacené volno neprojeví, protože nebude ve vyloučené době.
Moc děkuji za odpověď. Poradíte mi, prosím, jak je to s tím zaokrohlováním dovolené? 24.7. bude mít zaměstananec odpracováno 38dní, takže má nárok na 1/12 z 20dní dovolené. To vychází 1,66666. Zaokrouhlím na 1,5 dne nebo na 2dny. Pokud to bude 1,5 dne dovolené, může mít neplacené volno jen půl dne?
Děkuji Ji
Ale VH má naprostou pravdu, zaměstnavatel přece může poskytnout dovolenou i když na ni ještě nevznikl nárok. Určitě lepší, než se trápit s neplaceným volnem, když tazatelka o tom nemá potuchy (zaokrouhlování dovolené, půl den nepl. volna, atd. ).Nehledě na to, že zaměstnanec nemá co "požadovat". Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Takže pro si zbytečně přidělává práci s neplaceným volnem. Musí to být cenný zaměstnanec, když mu hned po nástupu, aniž by toho moc odpracoval mu tak maximálně vycházejí vstříc.
Ano, mně také, proto jsem zmínila ono "zaměstnanec požaduje". A pokud je pro ně takovým super pracovníkem, že mu hned po nástupu dají volno, tak proč tedy ne dovolenou ? U super pracovníka se dá předpokládat, že tedy bude pracovat do konce roku pro nárok na dovolenou a kdyby přece ne, tak přečerpanou dovolenou srazí ze mzdy.
>>>>>
>>
>>Já si myslím, že nejlepší ve zkušební době je žádnou
>>dovolenou ani neplacené volno neposkytovat.
>No já teda nejsem právník, možná nám VH poradí něco,
>čeho jsem si nevšimla, ale jak by mu mohli poskytnout
>17 denní dovolenou, když mu do konce roku vznikne nárok
>na 10 dní dovolené, to teda nechápu.
Renatko, ona již padla verze, že by se dala dovolená na kterou vznikne do konce roku nárok a zbývající dny by se dalo neplacené volno (např. 10 dnů dovolené a 7 dní nepl. volno). Tak to tu děvčata měla na mysli, ne že se dá 17 dní dovolené.
Víte, moje reakce byla spíš na poznámku VH "proč mu tu dovolenou neposkytnete, jak žádá ?", přemýšlela jsem o tom, jak se právník může takhle zeptat. Jestliže totiž právník poradí něco, co ví, že je nesmysl, že na to nárok nevznikne a že by to zaměstnavateli situaci ještě zkomplikovalo, pak takovou radu od právníka považuji za minimálně "neprávnickou".
Ale možná to od VH byla ironie, co já vím...
Nevím, proč by to musel být nesmysl. Nikdy nepadlo ani slovo o tom, jaký je celoroční nárok, takže si mohu myslet, že mu zaměstnavatel přiznal třeba 12, 15 nebo kolik týdnů. Tak proč by nemohl čerpat 17 dnů ještě před tím, než mu vzniklo príávo. Ne všichni zaměstnavatelé jsou zločinci a ne všichni zaměstnanci jsou příživové.
I těch 10 D je ve zkušební době riziko, a když už se uvažuje o NV a zaměstnavatel s tím nemá žádný problém, tak proč ne? Rozhodně je to lepší, než poskytnout dovolenou na kterou ještě nárok nevznikl a navíc ještě ani na 17 dnů, o kterých byla řeč před odpovědí VH,nevznikne. A názor, že nejlepší ve zkušební době žádnou dovolenou ani neplacené volno neposkytovat také není dobrý. Právě v době prázdnin má spousta rodičů problémy s dětmi a pokud PP vznikl v červnu a ten člověk už měl nějak rozplánované prázdniny a zaměstnavatel nemá s volnem problém, tak proč zaměstnanci nevyhovět? Myslím, že kdyby problém byl, ani by tento dotaz nevznikl.
Kromě toho, my samozřejmě nemůžeme vědět, co zaměstnavatel zaměstnanci při jeho nástupu slíbil. Třeba se opravdu dopředu dohodli na volno v uvedené době, mnohokrát se mi stalo, že zaměstnanec nastupoval a jeho nadřízený se mě rovnou ptal, jak budeme řešit jeho volno za měsíc. Neplacené volno v kombinaci s 1-2 dny dovolené považuji za nejrozumnější řešení, vzhledem k tomu, že se jedná o zkušební dobu a není ani jistota, že se zaměstnankyně po neplaceném volnu vrátí.
Jenže nepíše nic o postoji zaměstnavatele, používá obraty jako "zaměstnanec požaduje..." a "budeme muset řešit neplaceným volnem ", takže na mě to dělá dojem, že buď o poskytnutí neplaceného volna rozhoduje ona, nebo zaměstnavatel se k požadavku zaměstnance ještě nevyjádřil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.