Re: Záloha - daňová evidence
A můžete mi poradit, když zálohovou fakturu vystavil 5.3. a platbu obdržel hned 10.3., ale doklad k přijaté platbě nevystavil (a já doufala v pravost článku - moje chyba) a poté vystavil až 10.4. konečnou fakturu, kde vyčíslil celkovou částku, odvedl DPH a odečetl celkovou zálohu. má to tedy opravovat dodatečným přiznání k DPH (je čtvrtletní plátce) anebo to ponechat? Správně tedy měl dph odvést už v minulém čtvtletí chápu správně? Myslíte, že je to velká chyba, jen jestli nemáte větší zkušenost ;-)
Pokud je to Váš klient, tak ho informujte o možnostech, ať se rozhodne sám. Buď zpracovat a podat dodatečné DP s tím, že FÚ vyměří úrok z prodlení. Nebo nezpracovat a nepodat dodatečné DP s tím, že při případné kontrole FÚ vyměří úrok z prodlení. Řekla bych, že úroky jsou ve stejné výši
ZDPH § 104
Achich, kdybych to přehlédla, ale já se nad tím pozastavila, ale pochopila jsem z netu, že to má správně. Ale pořád mi to vrtalo v hlavě, a proto jsem se obrátila na Vás. Tak já to promyslím, nic už s tím neudělám. nejedná se tedy o velkou částku jsou to stavební práce na rodinném domě, takže 15% a dělá to cca 4 tis. Moc Vám všem děkuji za pomoc
v posledním příspěvku píšete, že se jednalo o stavební práce? Pak se jedná o PDP a u zálohových faktur se nevystavujete DD. To je vyjímka, jinak u zál.faktur se do 15dnů vystavuje DD., takže to máte všechno v pořádku. V dotazu jste tuto důležitou informaci zapomněla uvést a všichni si mysleli (i já), že se to týká všeho možného ne jen PDP. Příště musíte psát dotaz srozumitelně, aby jste na to dostala správnou odpověď
>>>>>>vystavil
>>>>>>zálohovou fakturu, kde byla částka bez dph. A potom
>>>>>>rovnou vystavil daňový doklad, kde byla celková
>>>>>>částka
>>>>>>a
>>>>>>z toho dph a poté odečtená záloha a vzniklý
>>>>>>nedoplatek. Je toto správně. Nebo měl po úhradě
>>>>>>vystavit daňový
>>>>>>doklad k záloze a v konečné faktuře takto vypočtenou
>>>>>>zálohu odečíst? Našla jsem na netu, že v daňové
>>>>>>evidenci nemusí vystavovat DD k záloze, nevím :-(
>>>Já bych to nechala...
>>Achich, kdybych to přehlédla, ale já se nad tím
>>pozastavila, ale pochopila jsem z netu, že to má
>>správně.
>>Ale pořád mi to vrtalo v hlavě, a proto jsem se
>>obrátila
>>na Vás. Tak já to promyslím, nic už s tím neudělám.
>>nejedná se tedy o velkou částku jsou to stavební
>>práce
>>na rodinném domě, takže 15% a dělá to cca 4 tis. Moc
>>Vám všem děkuji za pomoc
>v posledním příspěvku píšete, že se jednalo o stavební
>práce? Pak se jedná o PDP a u zálohových faktur se
>nevystavujete DD. To je vyjímka, jinak u zál.faktur se do
>15dnů vystavuje DD., takže to máte všechno v pořádku.
>V dotazu jste tuto důležitou informaci zapomněla uvést
>a všichni si mysleli (i já), že se to týká všeho
>možného ne jen PDP. Příště musíte psát dotaz srozumitelně,
>aby jste na to dostala správnou odpověď
A opravdu šlo o přenos daňové povinnosti?
Odběratel byl plátce či neplátce DPH? Atd.
Také mohl být odběratelem neplátce DPH, obyčejný človíček - majitel domečku. Pak by nebyl PDP, ale DPH ze zálohy by dodavatel odvést musel. Ale jako vždy, je to povídání v nedělním horkém odpoledni a bez původního tazatele, takže co a jak skutečně bylo, je ve hvězdách.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.